Antalya Eczacı Odası Başkanı İsmail Erçin, takviye edici gıdaların bilinçsiz kullanımı ve güvenilirliği konusunda önemli uyarılarda bulundu. Özellikle kış aylarında vatandaşların bu ürünlere daha fazla yönelmesiyle birlikte, ürünlerin yetersiz denetimi ve bilinçsiz tüketim büyük riskler taşıyor.
Erçin, takviye edici gıdaların ilaç statüsünde değerlendirilmesi gerektiğini ve bu sayede daha sıkı bir denetim altına alınmasının önemini vurguladı. Avrupa'da olduğu gibi, yüksek dozajlı takviye edici gıdaların yalnızca eczanelerde satılması gerektiğini savundu.
Türkiye'de takviye edici gıdaların denetimi konusunda farklı kurumlar arasında koordinasyon eksikliği ve yetersiz denetim olduğu belirtildi. Özellikle Tarım Bakanlığı'nın denetimlerinin yetersiz kaldığı ve bu durumun halk sağlığını riske attığı vurgulandı.
Vatandaşların takviye edici gıdaların bilimsel verilerini anlamakta zorlandığı ve bu nedenle bilinçsiz tüketim yaptığına dikkat çekildi. Özellikle internet üzerinden veya güvenilir olmayan yerlerden alınan ürünlerin sağlığa ciddi zararlar verebileceği uyarısında bulunuldu. Eczanelerin, takviye edici gıdaların doğru kullanımı konusunda vatandaşlara en doğru bilgiyi veren yerler olduğu vurgulandı. Takviye edici gıdaların ilaç statüsünde değerlendirilerek daha sıkı bir denetim altına alınması gerektiği önerildi.
Erçin, vatandaşları şu konularda uyardı: Takviye edici gıda kullanmadan önce mutlaka doktor veya eczacıya danışılmalı. Ürünler, güvenilir eczaneler veya sağlık danışanı bulunan yerlerden alınmalı. İnternet üzerinden yapılan satışlarda ürünün güvenilirliği konusunda şüpheler bulunmalı. -Haber Merkezi