AÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı'ndan Doç. Dr. Mustafa Karaca, dünya genelinde 21 milyonu aşkın kanser vakası bulunduğunu ve bu sayının artacağını öngördüklerini ifade etti. Türkiye'de ise 581 bin kanser vakası olduğunu ve her yıl yaklaşık 232 bin yeni kanser tanısı konulduğunu belirtti. Karaca, yılda yaklaşık 125 bin kişinin kanser nedeniyle yaşamını yitirdiğini söyledi. Türkiye'de en sık görülen kanser türünün akciğer kanseri olduğunu ve ülkede 45 bin akciğer kanseri hastası bulunduğunu aktaran Karaca, ikinci sırada meme kanseri, üçüncü sırada ise kolon kanserinin yer aldığını vurguladı.

KANSERİN NEDENLERİ

Doç. Dr. Karaca, kanserin yüzde 85-90'ının çevresel faktörlere bağlı olduğunu, kalan yüzde 8-9'luk kısmın ise kalıtsal faktörlere dayandığını belirtti. Karaca, sigara kullanımı, obezite, alkol tüketimi ve düzensiz yaşamın kanserin başlıca nedenleri arasında olduğunu söyledi. Tarama programlarının önemine dikkat çeken Karaca, düzenli kontrollerin aksatılmaması gerektiğini vurguladı.

ÖNEMLİ KANSER TÜRLERİ

Sağlık Bakanlığı'nın özellikle rahim ağzı, akciğer, prostat, kolon ve meme kanseri için önemli tarama programları yürüttüğünü belirten Doç. Dr. Karaca, erkeklerin 50 yaşından sonra prostat, 45 yaşından sonra kolon kanseri taramalarını ihmal etmemeleri gerektiğini söyledi. Ayrıca, 20 yıl ve daha fazla sigara içen bireylerin akciğer kanseri açısından dikkatli olmalarını önerdi. Kadınlarda sık görülen meme kanseri için 45 yaşından sonra düzenli mamografi taramalarının yapılması gerektiğini, rahim ağzı kanseri taramalarına ise 25 yaşından itibaren başlanmasını tavsiye etti.

GENETİK FAKTÖRLER

Ailelerinde kanser öyküsü olan kişilerin sağlık kontrollerini ihmal etmemeleri gerektiğini belirten Karaca, bazı meme, over, akciğer ve pankreas kanserlerinde genetik mutasyonların saptanabildiğini söyledi. Bu mutasyonlara sahip kişilerin birinci ve ikinci derece akrabalarında kanser riskinin yüksek olduğunu belirtti. Örneğin, kolon kanserinin genellikle 50 yaş ve üzerinde görülmesine rağmen, genetik faktörlere sahip kişilerde bu yaşın 20'li yaşlara kadar düşebildiğini ifade etti.

KANSER BELİRTİLERİ

Kanser belirtilerinin hastalığın tipine göre değişiklik gösterdiğini belirten Karaca, "Eğer bir hastada değişik bir cilt lezyonu çıkıyorsa, derhal dermatoloji polikliniğine başvurması gerekiyor. Koltuk altında veya herhangi bir yerde lenf bezi çıkıyorsa, genel cerrahi ya da dahiliye polikliniğine başvurulmalı. Sigara içen ve genetik mutasyona sahip hastalar, öksürük, kilo kaybı, nefes darlığı, kan tükürme gibi şikayetleri olduğunda göğüs hastalıkları polikliniğine gitmelidir" dedi.

Kanserin hem Türkiye'de hem de dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer aldığını belirten Doç. Dr. Karaca, "Kanserden korkmamalıyız; çünkü tarama programları sayesinde erken evrede yakalandığında, hastalıktan kurtulma oranlarımız yüzde 90'ların üzerine çıkmaktadır" dedi.   -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi