Antalya Olgunlaşma Enstitüsü, glütensiz yiyecek çeşitliliğini artırmaya devam ediyor ve bu kapsamda üç yeni tarif geliştirdi. Manavgat’ın coğrafi işaretli susamı kullanılarak yapılan bu yeni tariflerin, farklı dillerde yayımlanacak bir tarif kitabında toplanması planlanıyor.

Enstitü Müdürü Emine Erkal, yerel ve sağlıklı malzemelerle hazırlanan tariflere ilişkin çalışmaları sürdürdüklerini belirterek, “Coğrafi işaretli ürünlerimizden patent alarak yeni lezzetlerle buluşturuyoruz. Antalya’nın coğrafi işaretli değerlerini içeren bir tarif kitabı çıkaracağız. Henüz kitap ismi belirlemedik, ancak glütensiz olmaları bu ürünlerin en öne çıkan özelliklerinden biri” dedi.

Özel Tariflerle Glütensiz Seçenekler
Erkal, hazırlanan tariflerin içerikleri hakkında bilgi vererek, “Antalya’da bolca bulunan susam, keçiboynuzu ve bal kabağını tariflerimize dahil ettik. Şeker içermeyen bu tarifler, hem glüten hassasiyeti olanlara hem de diyabet hastalarına hitap ediyor. Tüm tarifler gıda mühendisleri gözetiminde oluşturuluyor. Ayrıca, coğrafi işaretli Manavgat susamı ve keçiboynuzunun tariflerde özel bir yeri var” diye konuştu.

Öğrenci ve Ustalardan Gelen Eserler
Erkal, tariflerin öğrenciler ve usta öğreticiler tarafından birçok deneme sonucunda geliştirildiğini ifade etti. “Tüm ürünler, tariflerin yaratıcısı olan öğrenci ve ustalarımıza ait. Onlar aynı zamanda ürünlere isim verme hakkına da sahipler. Örneğin, keçiboynuzu ve susamlı özel kek tarifimiz ve Antalya’ya özgü tahin-susam içeren geleneksel kek tarifimiz var. Tariflerimizi yakında tarif kitabımızda paylaşacağız” dedi.  -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi