Aksu ilçesinde yaşayan emekli Mustafa Uysal, eşinin memleketi Tayland'dan getirdiği tohumlarla başladığı papaya seracılığında, 'Kakdam' cinsi papaya türünü yetiştirerek büyük ilgi gördü. Yıllık 50-60 kilogram ürün veren ağaçları sayesinde yüksek gelir elde eden Uysal, sarı meyveleri meyve, yeşil olanları ise sebze olarak satıyor.

Uzak Doğu mutfağında sıkça kullanılan papaya, özellikle Gürcistan, Irak ve Bulgaristan'daki Uzak Doğu restoranları tarafından yoğun talep görüyor. Uysal, Türkiye'de yaşayan Uzak Doğuluların da bu meyveye olan ilgisinin yüksek olduğunu belirtiyor.

Türkiye'nin en büyük otel zinciri krize dayanamadı Türkiye'nin en büyük otel zinciri krize dayanamadı

Papayanın sağlık açısından da birçok faydası bulunuyor. Demir, potasyum, kalsiyum, fosfor mineralleri ve A, B1, B2, B5 ve C vitaminleri açısından zengin olan papaya, bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve karaciğer sağlığını koruyor. Ayrıca tohumlarının da antibakteriyel özelliği olduğu biliniyor.

Uysal, papayanın yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken noktalara da değinerek, bu meyvenin sıcak ve nemli ortamları sevdiğini, ancak aşırı sulamaya tahammül edemediğini söyledi.

Antalya'da yetişen bu tropikal meyve, hem üreticiye ekonomik katkı sağlıyor hem de ülkemizin tarım ürünlerinin çeşitliliğini artırıyor.   -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi