Gündem

Antalya ve Alanya çok ısrarcı: O parayı almak istiyor

Antalya Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, meslek odaları ve kentteki sivil toplum kuruluşları, konaklama vergisinden pay alabilmek için taleplerini sürdürmeye devam ediyor. Antalya Kent Konseyi tarafından yapılan açıklamada, bu verginin Antalya’ya neden aktarılması gerektiği örneklerle desteklenerek açıklandı.

Abone Ol


Antalya Kent Konseyi Ekonomi ve Turizm Çalışma Grubu, uzun süredir yürüttüğü çalışmalarda konaklama vergisinin Antalya’ya pay sağlamasının gerekliliğini vurguladı. İlk kez 2019’da gündeme gelen ve pandemi nedeniyle 2023’e ertelenerek yürürlüğe giren %2 oranındaki konaklama vergisinin yalnızca merkezi bütçeye katkı sağlayacak şekilde düzenlenmesi, yerel yönetimler için olumsuz sonuçlar doğuruyor.

Turistik Kentlerde Artan Hizmet Yükü ve Sabit Gelir

Kent Konseyi, Antalya gibi yoğun turist alan şehirlerde toplu ulaşım, temizlik, itfaiye, altyapı, otopark ve yeşil alan bakım hizmetlerine olan talebin yüksek olmasının, belediyelerin yükünü artırdığına dikkat çekti. Konsey, bu yük artışına rağmen, yerel yönetimlerin gelirlerinin sabit kalmasının gelecekte hizmet kalitesini düşürebileceği uyarısında bulundu. Dünyadaki diğer turistik şehirlerde konaklama vergisinin nasıl uygulandığı ve yerel yönetimlere nasıl aktarıldığı konusunda örnekler paylaşıldı.

Antalya’ya Gelen Turist Sayısı Artıyor, Hizmet Yükü Artış Gösteriyor

2023 yılı itibarıyla Antalya’ya gelen 29,3 milyon yerli ve yabancı turist ile birlikte kente 107,6 milyon geceleme yapıldığı, belediyelerin Antalya nüfusunun %11’i oranında ek bir nüfusa hizmet verdiği belirtildi.

Yerel Yönetimlere Konaklama Vergisi Önerileri

Kent Konseyi, konaklama vergisinin belediyelere tahsis edilmesi için öneriler sundu. Bu öneriler arasında, verginin %30’unun büyükşehir belediyesine, %70’inin ise ilçe belediyelerine aktarılması; belediyelere direkt pay sağlanamıyorsa Antalya’ya toplam geceleme sayısı dikkate alınarak %42’sinin ayrılması gibi seçenekler yer aldı. Bu kaynakların su, ulaşım, atık yönetimi gibi hizmetlerde kullanılmasını sağlayacak düzenlemelerin yapılması gerektiği de ifade edildi.

Antalya Kent Konseyi’nden Alternatif Konaklama Vergisi Tarifesi

Açıklamada önerilen bazı konaklama vergisi tarife seçenekleri şu şekildedir:

3 yıldızlı oteller için kişi başı 1,5 Euro, 4 yıldızlı oteller için 2 Euro, 5 yıldızlı oteller için 3 Euro,
16 yaş altı bireylerden vergi alınmaması,
Kış turizmini desteklemek için 1 Kasım-31 Mart arasında %50 indirim uygulanması,
Kruz gemisi yolcuları için kişi başına 2 Euro.
Bu önerilerle birlikte elde edilen gelirin %30’unun çevresel projelere ayrılması ve kullanılacak fonlarla ilgili geniş katılımlı bir komisyon kurulması gerektiği de ifade edildi.  -Haber Merkezi