Alanya’da turizmin çeşitlendirilmesi ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması amacıyla ALTSO ile BAKA iş birliğinde “Sürdürülebilir Turizmin Geliştirilmesi Faizsiz Kredi Destek Programı” başlatıldı. Konferans salonunda düzenlenen toplantıya ALTSO Başkanı Eray Erdem, Alanya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ALSİAD) Başkanı Emrah Cezirioğlu, Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili turizmciler ile vatandaşlar katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Erdem, “BAKA iş birliğinde düzenlediğimiz Sürdürülebilir Turizmin Geliştirilmesi Faizsiz Kredi Destek Programı Bilgilendirme Toplantısı’nı odamız ev sahipliğinde gerçekleştirdik. Toplantımızda BAKA Temsilcisi Oğuzhan Ataman, sürdürülebilir turizm anlayışını yaygınlaştırmak ve turizm sektörüne finansal destek sağlamak amacıyla hayata geçirilen bu önemli program hakkında katılımcılarımıza detaylı bilgiler sundu. Sürdürülebilir turizm, bölgemizin doğal ve kültürel zenginliklerini koruyarak turizm sektörünü daha güçlü bir yapıya kavuşturmayı hedefliyor. Bu program, turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin çevre dostu projelerine faizsiz finansman desteği sağlamakla kalmayıp aynı zamanda sektörümüzün uzun vadeli rekabet gücünü artırmayı amaçlıyor. Turizm sektörü için yararlı geçen toplantının Alanya’mız adına hayırlara vesile olmasını temenni eder; yoğun katılımla gerçekleşen toplantımıza ilgi gösteren tüm üyelerimize teşekkür ederiz” dedi. 

“REFAH OLUŞTURULMA AMACI GÜDÜLÜYOR”

Programla ilgili konuşan BAKA Alanya Temsilcisi Oğuzhan Ataman da, “Programın amacı kıyı şeridine sıkışmış olan turizm faaliyetlerini bölge geneline yaymak ve turizm ürünlerinin çeşidini artırmak üzerine kuruldu. Önceliklerimizden birini yeşil entegrasyon üzerine kurduk. İlerleyen süreçte hem dijital hem yeşil dönüşüm üzerine Avrupa Birliği (AB) destekleri de gelmeye başlayacak. Dolayısıyla biz de önceliğimizi koymuş olduk. İlk defa koyduğumuz için biz de nasıl sonuç alacağımızı çok merak ediyoruz. Programlarımızdan birisi alternatif turizmin geliştirilmesi üzerine. Eko turizm diye geçiyor. Eko turizmin geliştirilmesi destek programının içinde biz daha önce de destekler verdik ama en son 2 yıl önce faizsiz kredi desteği vermiştik. Bu bölgeden bir destek veremedik. Başvuru alamadık. Programın öncelikleri kreatif turizmde bölge potansiyelini artırıcı, ekonomik değer yaratacak turizm ürünlerini dönüştürücü, yenilikçi turizm modellerine yönelik yatırım faaliyetlerini yaygınlaştırılması. Burada özellikle bizim aradığımız bölgede mevcut bir turizm değerini sadece bir kişi veya bir işletme üzerinden değil,  genele yayılarak da bir refah oluşturulması amacı güdülüyor.

“MARKA DEĞERİNİ ARTTIRMAK İÇİN ÖNCELİK KOYDUK”

İkincisi outdoor spor faaliyetleri başta olmak üzere spor turizmine yönelik alt yapı, üst yapı iyileştirilmesi, spor turizmi faaliyetlerinin sayısı ve çeşidinin artırılması. Buradaki amaç örneğin bisiklet turizmi veya başka spor alanlarında burada bir organizasyon düzenlenecekse buradaki konaklama, yeme-içme ve diğer hizmet sektörlerine de çarpan etkisinin yüksek olacağını düşünüyoruz. Aynı zamanda bölgenin yeni turizm marka değerinin artırılması için önemli olduğunu düşünerek bu önceliği koyduk. 

“FAİZSİZ KREDİ DESTEĞİ BİZİM İÇİN ÖNEMLİ”

Üçüncüsü eko turizme yönelik yeni yatırımların gerçekleştirilmesi ve mevcut tesislerin niteliğinin iyileştirilmesi. Burada eko turizm faaliyetleri mevcutta var. Buna yönelik yatırım yapan firmalarımız var. Onların eksik kaldığı ya da yapılmasını istediği alanlarda bütçesinin yetmediği durumlarda bu faizsiz kredi desteğinden yararlanılması bizim için önem arz ediyor. 

“ÖNCELİĞİMİZ YEŞİL DÖNÜŞÜM”

Son önceliğimiz yeşil dönüşüm entegrasyonu üzerine. Burada da turistik tesislerin yeşil dönüşüm süreçlerini içeren çevre dostu alt ve üst yapı yatırımlarını desteklenmesi amaçlanıyor. Burada ne yazık ki Güneş Enerji Santralleri (GES) bunun içinde değil. Burada örnek proje konuları var” diye konuştu.

KİMLER BAŞVURABİLİYOR ?

Destek programına kimlerin katılıp katılamayacağını da açıklayan Ataman konuşmasını şu sözlerle sürdür; “Bu bölgede kayırlı olan merkezi ya da yasal şubelerinden birinin bu bölgelerde bulunduğu işletmeler başvuru yapabiliyor. KOSGEB’den farklı olarak başvuru tarihinde veya bu tarihten önce kurulmuş veya tescil edilmiş olması işletmenin destek alması, daha doğrusu başvuru sahibi olması için yeterli. Burada 5 yıldızlı oteller ve tatil köylerine gerçekleştirilecek projelerin program kapsamında olmadığı notu düşüldü. 5 yıldızlı oteller program kapsamında uygun değil deniyor ama bu şöyle. Velev ki 5 yıldızlı otel veya tatil köyü eğer ki projesini otelin içinde değil de faaliyet bazlı yapacaksa, 5 yıldızlı otel içermeyen şekilde aslında başvuru sahibi olabiliyor. Projenin 5 yıldızlı otelin içinde olmaması. 50 milyonluk bir bütçe var. Bu biraz daha artırılacak. Alanya için 5 yıldızlı otel çok ama bu program bölge bazlı çıktı.  Bunu da göz önünde bulundurun. Bütçe 50 milyon. Minimum 500 bin TL, maksimum 7 milyon TL’lik kredi tutarından yararlanabilme durumunuz oluyor. Geri ödeme süresi 36 ay olarak geçiyor. Sözleşmeyi imzaladığını süre itibariyle 36 aylık geri ödeme süreciniz var. Bunun 9 ayı geri ödemesiz. Projenin imzalanmasından sonra 9 aylık sürede söylediğiniz tüm faaliyetleri yapmanız, proje bütçesinde yer alan tüm harcamaları yapmış olmanız gerek. 9 aylık bu süreçte sizden herhangi bir geri ödeme istemiyoruz. Bundan sonra kalan 27 aylık süre içinde biz parayı 27 taksit halinde alacağız. Bütçeniz ne ise doğrudan proje hesabına yatırılıyor. Proje hesabına yatırılan paranın aktarımı konusunda da belli bir bloke var. Siz harcama yaptıkça biz onayını veriyoruz. Biz sizden önce iş yap, sonra ödemeyi al gibi bir şey istemiyoruz. Sözleşmenin ya da bize sunacağınız proformaya bağlı olarak ödemeyi doğrudan da blokesini kaldırarak yapmanıza da onay verebiliyoruz.”

Muhabir: Alkın BİRİCİK