Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın 2025 yılı bütçe görüşmeleri Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda başladı. Bakan Abdulkadir Uraloğlu, komisyon toplantısında bakanlığın bugüne kadar gerçekleştirdiği projeleri ve gelecek hedeflerini paylaştı.

FREKANS SAYISI ARTIYOR

Türkiye'nin havacılık sektöründeki başarısına dikkat çeken Bakan Uraloğlu, 2019’da Avrupa’da 5. sırada olan toplam yolcu trafiği sıralamasında 2023’te 3. sıraya, dünya sıralamasında ise 10.’luktan 7.’liğe yükseldiğini belirtti. İstanbul, Sabiha Gökçen, Antalya, Esenboğa, Adnan Menderes ve Dalaman Havalimanlarının uluslararası başarılarına vurgu yapan Uraloğlu, “2003 yılında 26 olan iç hat uçuş noktası sayımızı 2024’te 58’e çıkardık. 2025 yılında ise yurt içi uçuş frekans sayımızı yüzde 10 artırıyoruz” dedi.

MERKEZ HALİNE GELDİ

Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin havayolu ulaşımındaki uluslararası başarısına da dikkat çekti. “2003 yılında 50 ülkede 60 noktaya uçarken, bugün 131 ülkede 347 noktaya ulaşmış durumdayız. Ayrıca, hava ulaştırma anlaşması yaptığımız ülke sayısını 81’den 175’e çıkardık. Türkiye, dünya havacılığında önde gelen bir transit merkez haline geldi” ifadelerini kullandı.

ÇEVRE DOSTU HAVALİMANLARI

Uraloğlu, Türkiye'nin havalimanlarının çevreye duyarlı bir şekilde hizmet verdiğini belirterek, “Uluslararası Havalimanları Konseyi'nin Havalimanı Karbon Akreditasyonu Programı kapsamında, yolcu ve çevre dostu 50 havalimanımız sertifika alarak önemli bir başarıya imza attı” dedi.

Bakanlık bütçe görüşmeleriyle birlikte, havacılık sektöründeki bu yeniliklerin Türkiye’nin ulaşım altyapısına katkı sağlayacağı belirtiliyor. 2025 yılı hedefleri arasında sürdürülebilir büyüme, çevreci yaklaşımlar ve artan uçuş bağlantıları ön plana çıkıyor.  -İHA
 

Kaynak: İHA