Bakan Uraloğlu, Kooperatif ve Akıllı Ulaşım Sistemleri Merkezi Yazılım Platformu Geliştirilmesi ve Uydu Destekli Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Otomasyon Projesi hakkında bilgiler verdi. Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürlüğü'ne bağlı Ankara, Antalya ve İstanbul'daki otoyol kontrol merkezlerinde Kooperatif ve Akıllı Ulaşım Sistemleri Merkezi Yazılım Platformu oluşturulacağını açıkladı. "Akıllı Ulaşım Sistemleri mimarisi standartları ile Kooperatif Akıllı Ulaşım Sistemi verilerini tek bir merkezde IoT yazılım çatısı altında toplayarak AUS uygulamalarında koordinasyonu sağlayacağız," diyen Uraloğlu, sistemler arası bütünlük ve birlikte çalışabilirliğin sağlanmasının yanı sıra karayollarındaki sistemlerin izlenebilirliği ve yönetilebilirliğini hedeflediklerini belirtti. Uraloğlu, Uydu Destekli Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Otomasyon Projesi'nin tüm süreçlerinin tamamlandığını ifade etti ve proje hizmete girdiğinde veri akışının Türksat uyduları ile kesintisiz olacağını vurguladı.

Uraloğlu, Kooperatif ve Akıllı Ulaşım Sistemleri Merkezi Yazılım Platformu Geliştirilmesi Projesi'nin Karayolları Genel Müdürlüğü, Türksat ve UDHAM ile yapılan bir AR-GE projesi olduğunu hatırlattı. "Akıllı Ulaşım Sistemleri mimarisi standartları ile Kooperatif Akıllı Ulaşım Sistemi verilerini tek bir merkezde IoT yazılım çatısı altında toplayarak AUS uygulamalarında koordinasyonu sağlayacağız," dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Narin ve Sıla açıklaması Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Narin ve Sıla açıklaması

"30 Kilometre Pilot Uygulama"

Bakan Uraloğlu, AUS IoT Merkez Yazılımının Ankara, Antalya ve İstanbul Karayolları Bölge Müdürlüğündeki kontrol merkezlerinde uygulanacağını belirtti. "Kooperatif ve Akıllı Ulaşım Sistemlerine Yönelik Merkezi Yazılım Platformu ile Türkiye'de ilk defa 30 kilometrelik bir kesimde pilot sahada bir proje başlattık. Kaza, duran araç, gizli buzlanma, yol yapım çalışmaları gibi olaylar tespit edilerek yol kullanıcılarına anlık bilgilendirme sağlanacak," dedi. Bu sistemler arasında Akıllı Sinyalizasyon, Kamera, Yol Sensörleri, Olay Algılama, Değişken Mesaj İşaretleri gibi sistemler yer alacak.

Proje 2026'da Tamamlanacak

Uraloğlu, projenin 23 Kasım 2023 tarihinde başladığını ve yazılımın tamamlanması ile saha kurulum süresinin 24 ay olduğunu belirtti. Projenin 23 Kasım 2026'da bitirilmesinin hedeflendiğini ifade eden Uraloğlu, saha keşiflerinin tamamlandığını ve yazılım geliştirme aşamasına geçileceğini duyurdu.

Akıllı Ulaşım Sistemlerine Uydu Desteği

Bakan Uraloğlu, Uydu Destekli Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Otomasyon Projesi'nin tamamlandığını ve proje hizmete alındığında veri akışının Türksat uyduları ile kesintisiz hale geleceğini belirtti. "Türkiye'nin Ulusal AUS Mimarisi oluşturuldu," diyen Uraloğlu, insansız kara araçları gibi yeni nesil ulaşım teknolojilerinde Türksat uyduları ile kesintisiz iletişimin sağlanacağını vurguladı.

Projenin iki ana iş paketi kapsamında tamamlandığını ifade eden Uraloğlu, ilk pakette uydu üzerinden haberleşme sağlayabilen Ka Bant Antenlerin üretimlerinin tamamlandığını ve testlerinin başarıyla geçtiğini belirtti. İkinci ana iş paketi kapsamında ise Türkiye ve dünyadaki AUS mimarileri analiz edilerek Ulusal AUS Mimarisi ve yazılımının geliştirildiğini açıkladı. Projenin, UDHAM ve Haberleşme Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanacak sonuç raporunun ardından hayata geçirileceğini söyledi.  -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi