Gündem

Alanya'ya destek yerine köstek

Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) dahil olan çiftçilere bu yıl için ödenecek bitkisel üretim destekleri belli açıklandı. Alanya’da ise ticari amaçlı üretime destek olmadığı gibi ekilmeyen hububat destekleme açıklandı.

Abone Ol

2024 yılında yapılacak bitkisel üretime yönelik desteklemeler ile diğer bazı tarımsal desteklemelere ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Bakanlık verim ve kalitenin yükseltilmesi, çevreci yaklaşımların benimsenmesi ve uygulanan politikaların etkinliğinin artırılması amacıyla çiftçilere destek sağlayacak. Arpa, aspir, buğday, çavdar, tritikale, kuru fasulye, yulaf için dekar başına 123 lirası mazot ve 62 lirası gübre olmak üzere 185 lira, çeltik için 300 lirası mazot ve 62 lirası gübre olmak üzere 362 lira, dane mısır, fındık, kuru soğan, patates, yaş çay, zeytin için 103 lirası mazot ve 35 lirası gübre olmak üzere 138 lira, mercimek, nohut için 123 lirası mazot ve 35 lirası gübre olmak üzere 158 lira destek verilecek.

ALANYA’YA DESTEK YERİNE KÖSTEK

Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında Antalya ve ilçelerinde desteklenecek ürünlerde açıklandı. Listede ilçe bazında Alanya’da üretimi neredeyse hiç olmayan arpa, buğday, mısır, nohut, yem bitkileri ile zeytin ve zeytinyağı için destekleme açıklandı. Ancak ilçenin en önemli tarımsal üretim kaynaklarından olan örtü altı, tropikaller, harnup ve ihracatta gönderilen kiraz için destekle olmaması ise şaşırttı. 

TARIMA DESTEK BÖYLE OLMAZ

Tarım havzaları destekleme modelinde değişiklik yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, “Alanya’mızda üretimi olmayan hububatların desteklenmesi ancak örtü altı merkezi olan ürünlerin havza bazlı desteklenmemesini kabul etmek mümkün değil" dedi. 

ZEYTİN BAHÇESİNE 200 LİRA

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş Toprak Analiz laboratuvarlarına asgari 50 dekar ve üzeri arazilerde, her 50 dekar araziye kadar bir analiz için destek ödemesi 50 lira olacak. Organik bal yetiştiricilerine kovan başına 50 ila 270 lira destek verilecek. İyi tarım uygulamaları desteği kategorilerine göre de dekar başına destek 50 ile 400 lira arasında değişecek. Geleneksel zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu desteği kapsamında dekara 200 lira destek verilecek.

MUZA DESTEK YOK

Yurt içinde üretilip sertifikalandırılan fidan, çilek fidesi veya standart fidan kullanarak desteklenen türler ile ÇKS'ye kayıtlı arazilerde 2024 üretim yılında meyve bahçesi tesis edilmesi halinde, dekarda asma ve diğer meyve türleri (nar ve muz hariç) standart fidanlara 400 lira ve sertifikalı fidanlara 1000 lira, sertifikalı çilek fidesine ise 1000 lira kullanım desteği sağlanacak.

ÖRTÜALTINA BOMBUS ARI DESTEĞİ

Doğal polinasyonu sağlamak amacıyla Örtüaltı Kayıt Sistemi'ne kayıtlı örtüaltı ünitelerinde bombus arısı kullanan çiftçilere koloni başına 100 lira ödenecek. Bitkisel üretimde kimyasal ilaç kullanımının azaltılması ve kalıntının önlenmesi, bitkisel ürünlere arız olan zararlı organizmalara karşı biyolojik veya biyoteknik mücadelenin yaygınlaştırılması amacıyla dekar başına 2 bin 550 lira örtüaltı, 870 lira açıkta biyolojik ve biyoteknik mücadele desteği verilecek.

‘ÇİFTÇİ ALACAĞI DESTEĞİ BİLECEK’

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, karara ilişkin sosyal medya hesabından değerlendirmede bulundu. Kararın, çiftçi ve üreticilere hayırlı olmasını temenni eden Yumaklı, şunları kaydetti: 
"Çiftçilerimizin 2024 yılındaki üretimleri için vereceğimiz bu destekler, bitkisel üretim planlaması öncesinde eski modele göre açıkladığımız son destek kararımızdır. Bitkisel üretimde planlamaya 2024-2025 üretim dönemiyle başlayacağız. Bundan sonra uygulayacağımız yeni modelde çiftçilerimiz, üretim dönemi başlamadan önce hangi ürüne, ne kadar destek alacağını önceden bilecek. Çiftçilerimizin 2025 yılındaki üretimlerini kapsayacak desteklerimizi de önümüzdeki günlerde açıklayacağız. Çiftçilerimize bereketli bir üretim dönemi diliyorum."

"HAVZA BAZLI DESTEKLER LİSTEYE EKLENSİN"

Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe ise, "Tarım bakanlığımız  tarafından 2017 yılında başlatılan Havza Bazlı Destekleme Modeli ile amaç Ülkemizde arz açığı bulunan, stratejik öneme haiz, bölgesel önem arz eden, insan beslenmesi - sağlığı ve hayvansal üretim açısından önemli olarak belirlenen 21 üründe (buğday, arpa, çavdar, çeltik, dane mısır, tritikale, yulaf, mercimek, nohut, kuru fasulye, pamuk, soya, yağlık ayçiçeği, kanola, aspir, çay, fındık, zeytin-zeytinyağı, patates, soğan (kuru) gibi ürünlere havza bazlı destekleme verilmektedir. Stratejik ürünler içerisinde Antalya için belirlenen arpa buğday Mısır yem bitkileri zeytin ve zeytinyagı gibi ürünlerden zeytin ve zeytinyağı dışında diğer stratejik ürünlerimiz olan arpa, buğday, mısır, yem bitkisi ilçemiz ürün desenleri arasında %5 e tekabül etmektedir. Tabiki stratejik ürünlerimiz insan sağlığı , bitkisel ve hayvansal gıda ya ulaşmamız için oldukça önemlidir. Ancak ilçemizin topoğrafik yapısı gereği araziler engebeli ve %6 dan çok fazla eğime sahip olması ayrıca katma değeri yüksek ürünlerin yetişebileceği iklim yapısından dolayı genellikle örtü altı seracılık , tropikal ve subtropikal ürünler yetişmesine daha elverişlidir. Bu nedenle devlet yetkililerimizden ve ilgili bakanlığımızdan hem yatırım maliyeti yüksek hemde işletme maliyeti yüksek olan sera ürünlerinin havza bazlı destekleri de kapsamasına alınmasını üreticilerimiz adına rica ederim" dedi.


Her yıl  Tarım Havzalarında desteklenecek ürünlerin belirlenmesinde iklim, toprak, topoğrafya, su kıtlığı, istatistiki veriler, ekim nöbeti gibi etkenler değerlendirilerek ürün listeleri oluşturuluyor. -Fatma Bedia UYAR