Alanya’nın en önemli tarihi miraslarından biri olan Sultan Alaaddin Keykubat’ın 800 yıllık Sultan Bahçesi Hasbahçe, Büyükhasbahçe Mahallesi sakinleri tarafından terk edilmiş durumda. Mahalle halkı, bu tarihi alanın çöp yığınları, içki içen kişiler ve trafik yoğunluğu nedeniyle her geçen gün daha da harap olduğunu belirtiyor. Tarihi çeşmenin duvarlarında oluşan çatlaklar ve yol çökmeleri, bölgedeki tarihi dokunun acil olarak korunması gerektiğini gözler önüne seriyor.

BİR ZAMANLARIN GÖRKEMLİ SALTANAT BAHÇESİ

1221 yılındaki Alanya fetihlerinden sonra Sultan Alaaddin Keykubat’ın kendisine bir saltanat bahçesi yaptırdığı Sultan Bahçesi Hasbahçe, 57 dönümlük alanıyla 800 yıl boyunca Selçuklu döneminin izlerini yaşatmayı başardı. Roma döneminden kalma 2500 yıllık su kemerlerinin hemen yanına inşa edilen çeşme ve köşklerle birlikte, o dönemin ihtişamını yansıtan bahçede hamamlar, havuzlar ve sarnıçlar gibi yapılar da yer aldı. Sultan Alaaddin, Alanya’daki bu köşkte zamanının önemli devlet kararlarını verir, avlanır ve yetiştirilen ürünleri yazlık başkenti Konya’daki saraya gönderirdi. Sultan Bahçesi Hasbahçe, bugün dünyada ayakta kalmayı başarmış tek Selçuklu Sultan bahçesi olarak biliniyor. Ancak ne yazık ki bu eşsiz miras, günümüzde kaderine terk edilmiş durumda. Tarihi çeşmenin üstünden geçen çift yönlü taşıt yolu çeşmeye zarar veriyor ve tarihi çeşmenin duvarlarında çatlaklar oluşurken, yol üzerinde de çökmeler meydana geliyor. Bölgedeki dağınıklık ve bakımsızlık, mahalle sakinleri için de büyük bir sorun haline gelmiş durumda.

MAHALLE SAKİNLERİNDEN YÜKSELEN ÇIĞLIK

Büyükhasbahçe Mahallesi sakinleri, tarihi çeşme ve çevresinin şu anki durumundan büyük bir endişe duyduklarını Alanya Posta Medya’ya anlattı. Mahalle sakinleri, tarihi Sultan Bahçesi Hasbahçe’nin ve çeşmenin korunabilmesi için öncelikle yolun tek yön olarak düzenlenmesini ve bölgedeki temizlik çalışmalarının artırılmasını talep ederken, mevcut durumun hem tarihi yapıya hem de mahalle sakinlerinin huzuruna zarar verdiği vurguladı. Mahalle sakinleri, bu sorunların çözümü için Alanya Belediyesi’ne çağrıda bulundu.


“HEM YOL HEM ÇEŞME ZARAR GÖRÜYOR”


Özellikle yolun çift yönlü olması ve ağır tonajlı araçların sürekli bu yoldan geçmesi, hem çeşmeye hem de yolun kendisine zarar veriyor diyen Mahalle sakinlerinden Kadir Ateş, “Çöp yuvasına dönmüş durumda. Duvarlar yıkık ve her yer pislik içinde. Sürekli sarhoşlar burayı mesken tutuyor. Gelenler insanlara bıçak çekiyor, bu yüzden kimse huzur içinde su dolduramıyor. Buranın acilen temizlenmesi, çevresinin telle çevrilip girilmesinin engellenmesi gerekiyor. Yol çökmüş ve araçlar çeşmenin üzerinden geçerken yola zarar veriyor. Bizim talebimiz, yolun tek yön olması ve yukarıdan inişe kapatılması yönünde” ifadelerini kullanarak, tarihi dokunun korunması için yetkililere çağrıda bulundu.

“HER GÜN OLAYLAR YAŞANIYOR”

Mahalledeki trafik yoğunluğunun sadece tarihi yapıya zarar vermekle kalmadığını belirten mahalle sakinlerinden Şükrü Yıkılmaz ise, bu durumun aynı zamanda günlük hayatlarını da olumsuz etkilediğini söyledi. Yıkılmaz, “Buradan çok tonajlı, yüklü araçlar geçiyor ve her sabah okul servisleri bu yüzden sıkışıyor. Çocuklar okula geç kalıyor ve sürekli kavga ve tartışmalar yaşanıyor. Her gün olaylar çıkıyor ve bu durumdan çok rahatsızız. Mahalle sakinleri olarak, yolun tek yön olmasını istiyoruz. Ayrıca, tarihi çeşmenin çökeceğinden de endişeliyiz, araçların geçişi nedeniyle zarar görme riski var. Belediyemizden buraların düzenli temizlenmesini de talep ediyoruz. Burası sit alanı ve tarihi Sultan Alaaddin'in köşkü, 1400 yıldan beri koruyoruz. Ancak son zamanlarda işler kontrolden çıktı, insanlar tehlikeli olmaya başladı. Gelenler burada içiyor, bağırıyor, gece uyuyamıyoruz, gürültü ve kavga oluyor, polis müdahale etmek zorunda kalıyor. Yetkililerden buranın acilen düzenlenmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu. -Alkın BİRİCİK

Muhabir: Alkın BİRİCİK