Alanya'da üretici Tunahan Soylu, 5 yıl önce Vietnam’dan getirttiği jackfruit meyvesini başarıyla yetiştirerek, bu yıl ikinci hasadını gerçekleştirdi. Soylu, sınırlı üretim nedeniyle talebe yanıt veremediklerini belirterek, bugüne kadarki en büyük meyvenin 6,5 kilogram olduğunu kaydetti.

İLK KEZ DENEDİ

Alanya’nın Uğrak Mahallesi'nde yetiştirilen jackfruit, tropikal iklimi seven ve ağaçta yetişen en büyük meyve olarak bilinen bir tür. Bilimsel adı Artocarpus heterophyllus olan ve Güneydoğu Asya’nın sıcak ve nemli iklimlerinde doğal olarak yetişen jackfruit, Türkiye’de ilk kez deneme amaçlı olarak dikildi. Meyvenin dikenli kabuğa sahip olduğunu belirten Soylu, üretim süreci hakkında bilgi verdi.

VİETNAM'DAN GETİRTTİ, ALANYA'DA DİKTİ

Tunahan Soylu, Türkiye’de henüz bilinmeyen bu tropikal meyveyi üretmeye karar verdiğinde kapsamlı bir araştırma yaptığını söyledi. Hindistan, Bangladeş ve Güneydoğu Asya ülkelerindeki sıcak iklim koşullarında yetişen jackfruit meyvesinin Türkiye'de başarılı olup olamayacağını test etmek istediğini ifade eden Soylu, çekirdekleri 5 yıl önce Vietnam'dan getirttiğini ve bahçesine diktiğini anlattı.

İLK HASAT 3 YIL SONRA ALINDI

Çekirdekten yetiştirilen jackfruit ağacının meyve vermesinin uzun sürdüğünü belirten Soylu, ilk hasadı 3 yıl sonra aldıklarını, bu yıl ise ikinci hasadı gerçekleştirdiklerini söyledi. Türkiye’de ilk kez yetiştirilen bu meyvenin büyük ilgi çektiğini ve üretim miktarının henüz talebi karşılamadığını dile getirdi.

600 LİRAYA SATIYOR

Türkiye’de sınırlı miktarda yetiştirilen jackfruit meyvesinin yüksek fiyatlardan alıcı bulduğunu aktaran Soylu, şimdiye kadar yetiştirdiği en büyük meyvenin 6,5 kilogram ağırlığında olduğunu ve kilosunu 600 TL’den sattığını ifade etti. Üretim kısıtlı olduğu için fiyatların standart bir seviyede olmadığını ve talebe göre değişiklik gösterdiğini belirtti.


Dört mevsimin yaşandığı Türkiye gibi bölgelerde tropikal meyvelerin yetiştirmenin zorluklarına dikkat çeken Soylu, jackfruit’in Alanya’da don olmayan alanlarda yetiştirilebildiğini, ancak her bölgede başarılı olamayacağını vurguladı.

C vitamini, potasyum, magnezyum ve B vitaminleri açısından zengin olan jackfruit, bağışıklık sistemini destekliyor ve sindirimi düzenliyor. Vegan mutfaklarda et alternatifi olarak da kullanılan meyve, olgunlaştığında kendine özgü hoş bir koku yaymaya başlıyor.

TROPİK MEYVEYE İLGİ ATTI

Soylu, jackfruit meyvesinin olgunlaştığında tatlı ve sakız kıvamında etli kısımlarının tüketildiğini, kestane büyüklüğündeki çekirdeklerin haşlanarak yenebileceğini belirtti. Türkiye’de tropik meyvelere ilginin arttığını ifade eden Soylu, jackfruit’in tarıma farklı bir bakış açısı getirebileceğini ve ekonomiye katkı sağlayabileceğini söyledi.

ADAPTASYON SÜRECİ İZLENDİ

Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, jackfruit’in mikro iklimin uygun olduğu alanlarda başarılı bir şekilde yetiştirildiğini ve adaptasyon sürecinin izlendiğini belirtti. Meyvenin, denize yakın ve rakımı 100 metreden düşük bölgelerde ekonomik verim sağladığını vurgulayan Göktepe, daha geniş alanlarda üretim için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.  -Alkın BİRİCİK

Muhabir: Alkın BİRİCİK