Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye genelindeki fast food restoranlarında kızartma yağı denetimi başlattı. 10 gün boyunca, toplu tüketim yerlerinde, kızartmalarda kullanılan katı ve sıvı yağlar incelenecek. Bu çerçevede talimatlar doğrultusunda harekete geçen Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne bağlı 7 ekip 14 personel sahaya inerek fast-food, restoran, kafe gibi toplu tüketim yerlerinde kızartma yağı denetimi gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen denetimlerde işletmelerde kızartma yağları denetlenerek numuneler alındı.

RÜZGAR: “7 EKİP 14 PERSONELLE SAHADAYIZ”

Denetimler hakkında açıklamalarda bulunan Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, Alanya'da toplam 7 ekip ve 14 personelle sahadaki denetim faaliyetlerine dikkat çekti.

“İŞLETMELERDE HİJYEN KURALLARINA DA BAKIYORUZ”

Rüzgar, “Denetimlerimizde kızartma yağı önceliğimiz arasına yer alıyor. Denetlediğimiz işletmelerin genel asgari hijyen kurallarına da bakıyoruz. Gıda mevzuatına uygun mu faaliyet gösteriyor onu kontrol ediyoruz” dedi.

“NUMUNE ALARAK LABORATUVARA GÖNDERİYORUZ”

Kızartma yağlarının cihazlarla ölçüldüğünü belirten Rüzgar, değerler normal aralıkta değilse, numune alınarak laboratuvara gönderdiklerini belirtti. Rüzgar, kızartma yağlarının asit oranı, polar maddesi ve sıcaklık değerlerine vurgu yaptı. Bu değerlerin sırasıyla 2,5’tan, 25’ten ve 180 dereceden az olması gerektiğini ifade etti.

“BUGÜNE KADAR 34 İŞLETMEYİ DENETLEDİK”

Denetimlerde bu değerlerin dışında çıkan sonuçlar için ise işletmelere 29 bin 400 lira idari para cezası uygulandığını söyleyen Rüzgar, “Çıkan sonuçlar bu aralıkta değilse de 29 bin 400 lira idari para cezası uyguluyoruz. Devamında ise yağlar tekrar kullanılır ise işletmeyi kapatıyoruz” şeklinde konuştu. Rüzgar, yapılan denetimlerde bugüne kadar toplam 34 işletmenin denetlendiğini bildirdi. -Alkın BİRİCİK

Kaynak: Alkın BİRİCİK