Alanya’da çeşitli sektörlerde çalışan kalifiye eleman eksikliği, maaş dengesinde büyük değişikliklere neden oluyor. Mavi yaka çalışanların maaşları, mühendis ve memurların maaşlarını geride bırakırken, bu durumun ana sebebi olarak kalifiye eleman yetişmesindeki zorluklar gösteriliyor.
Alanya Metal İşleri Odası Başkanı Ali Rıza Açman ve Çağdaş Aşçılar Derneği Kurucu Başkanı Baki Budak, Alanya Postası Gazetesi’ne yaptıkları açıklamada, sektörlerindeki maaş farkları ve kalifiye eleman sıkıntısının sebepleri üzerine değerlendirmelerde bulundu.
“USTA MAAŞLARI MEMUR MAAŞLARINI AŞTI”
Alanya Metal İşleri Odası Başkanı Ali Rıza Açman, sanayi sektöründe usta bulmanın giderek zorlaştığını belirtti. Açman, “Kalifiye eleman bulmak oldukça zorlaştı. Bu nedenle, vasıflı iş gücüne olan talep arttıkça maaşlar da yükseldi.
Oto sanayi çırakları 18-19 bin TL alırken, nitelikli oto sanayi ustaları 60-70 bin TL arasında kazanıyor” dedi. Açman, sanayi sektöründe çalışan birçok iş yerinin, eleman bulmakta zorlandığını ve çırak yetiştirmenin dahi güçleştiğini ifade etti.
“Bugün kaliteli bir usta bulmak neredeyse imkansız hale geldi. Çıraklar iki gün çalışıp üçüncü gün gelmiyorlar, istikrar sağlanamıyor. Bu da maaşların yükselmesine neden oluyor” diyen Açman, nitelikli iş gücüne olan talebin artarak devam edeceğini öngördüğünü belirtti.
AŞÇILAR DA MEMURLARDAN FAZLA KAZANIYOR
Çağdaş Aşçılar Derneği Kurucu Başkanı Baki Budak da gastronomi sektöründeki maaş dengesine dikkat çekerek, deneyimli aşçıların maaşlarının memur maaşlarının çok üzerinde olduğunu vurguladı. Budak, “Bir aşçıbaşı bugün 70 ila 110 bin TL arası maaş alıyor.
Alt kademelerdeki su şefleri 50-60bin TL, kısım şefleri ise 30-40 bin TL arasında maaşlarla çalışıyor. 2024 yılı itibarıyla bu maaşlar bu seviyede; önümüzdeki yıl enflasyonun etkisiyle maaşların daha da artması bekleniyor” diye konuştu.
Budak, aşçılık mesleğinin zorlu bir kariyer süreci gerektirdiğini belirterek, “Aşçılık mesleği bulaşık yıkamaktan en üst seviyeye gelene kadar uzun bir süreç gerektiriyor.
Bu süreçte çıraklık, su şefliği gibi basamaklardan geçerek en üst pozisyona ulaşmak 10-15 yılı bulabiliyor. Dolayısıyla, deneyimli bir aşçının maaşı bir memurun maaşından daha yüksek oluyor” dedi. -Alkın BİRİCİK