Alanya’da emlak sektöründe sahte ilanlar hızla yayılıyor. Özellikle online ortamlarda yaygınlaşan bu durum vatandaşlar tarafından tepkilere neden oluyor. İlanlarda cazip fiyat ve fotoğraflar kullanılarak vatandaşların ilgisi çekilmeye çalışılıyor.

Vatandaşların ilgisini çekince de kaparo alıp ortadan kayboluyorlar. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Alanya Postası Gazetesi köşe yazarı ve gayrimenkul danışmanı Ali Özsoy vatandaşların ilanlarda nelere dikkat etmesi gerektiğini açıkladı. 

KANUNLARLA ÖNÜNE GEÇİLİYOR 

Özsoy yaptığı değerlendirmede,” Yasal düzenlemelerle beraber taşınmaz ticareti yetki belgesi aktif olarak aranması elektronik ilan doğrulama sisteminin faaliyete geçmesi ve ilan portallarının kayıtlı olmayan emlak firmalarına geçit vermemesi nedeniyle sahte emlak ilanlarının önüne %100 olmasa da büyük bir oranla geçilmiş oldu.  Bu nedenle emlak ilan portalları sahte ve manipülasyona yönelik ilanlardan arındırıldı. 

Alanya bölgesi olarak çok sık rastlamadığımız sahte ilanlar konusunda yine de dikkatli olmakta fayda var. Bu tür sahte ilanlar genelleme yaparsak satışa oranla en çok kiralık dairelerde veya sezonluk günlük kiralık konutlarda kaparo dolandırıcılığı amacıyla yaşanmaktadır.  

Satılıklarda ise yemleme ya da dolandırmak amacıyla çok ucuz ilanlar girerek müşteri çekmek yada dolandırmak amacıyla ilanlar yayınlanabilmektedir.  Bir diğer sahte ilan türü de farklı bilgiler ölçüler görseller paylaşarak yanıltma amacıyla yapılabilmektedir” dedi. 

İNCE ELEYİP SIK DOKUYUN 


Vatandaşları dikkat etmeleri gereken noktalarda uyaran Ali Özsoy,” Burada müşterinin normal piyasa şartlarının çok altında afaki rakamlarda olan kiralık veya satılıklara hiç ilgi göstermemesi gerekir. 

Ayrıca satış veya kiralıklarda aracı emlakçı ise yetki belgesi ve tapu kaydının istenmesi, pazarlık ve görüşmelerin yüz yüze olması, mal sahibi ile mutlaka yüz yüze görüşülmesi, kontrat düzenlenecekse mal sahibi veya gerçek vekili ile düzenlenmesi, ön ödeme, kaparo veya peşinat ödemelerinde resmi araçlar kullanılması önemlidir.

 Sosyal medya ilanlarına özellikle dikkat edilmesinde fayda vardır. Sahte ilan yayınlayanlara veya aracısı olanlara 158 bin 400 TL kadar para cezası ve dolandırıcılığın boyutuna göre hapis cezası da uygulanabilmektedir” diye konuştu.  -Fatma Bedia UYAR

Muhabir: Fatma Bedia UYAR