Alanya Posta TV’de Çarşamba günleri saat 15.’de ekrana gelen 5x5'te kentin gündemine oturan trafik yoğunluğu ve ASAT’ın hantallığı konuşuldu. Programda Alanya’da son dönemde trafikte yaşanan yabancı plaka yoğunluğna dikkat çekildi, hızla oluşan altyapı sorununa çözüm getirilmesi gerektiği belirtildi. Gündeme dair önemli konulara değinen programda Gazeteci Coşkun, “Bürokrasinin hantallığı ile yaşamın hızı arasında ciddi bir uçurum var” şeklinde konuştu.
Öncelikle programın başlangıç konusu olan trafik yoğunluğuna dikkat çeken Karagöz, “Geçtiğimiz hafta yabancılar bizim disiplinlerimizde muaf mı diye sormuştuk. Evet muaf olarak yaşıyorlar. Çünkü Ukraynalılar’ın mücbir sebepten dolayı geldiklerini, trafik ve diğer yaptırımlardan muaf olduklarını öğrendim. Suriyeliler sığınmacı olduklarından dolayı, Ukraynalılarda mücbir sebepten dolayı muaf oluyor. Trafik uygulamasına girdiği zaman bir problem de yaptırım yok. Aynı şekilde yerel yönetimlerde de her şeyden muaflar. Zikzak makas atmalar, gelişi güzel park etmeler vs. hiç kimse bunlara müdahale edemiyor çünkü dokundukları anda suç işlemiş olacaklar. Bu konuda kamu görevlilerinin eli kolu bağlı, yapacak hiçbir şeyleri yok. Suriyeliler insan kalabalığı oluşturuyor, Ukraynalılar da trafikte kalabalık oluşturuyor. Alanya’da trafiğe kayıtlı 165 bin adet araç bulunuyor. Bunun dışında Gazipaşa, Manavgat’ı sayarsak 200 binin üzerinde araç trafiği var. Daha önce belli dönemlerde oluyordu örneğin okul çıkışlarında mesai saati çıkışlarında oluyordu ama şimdi Alanya’nın her saatinde her yerinde ve her mahallelerinde bir yoğunluk hakim. Bu durum karşısında bir yaptırım olmadığını düşünürsek yabancı plakaların yol açmış olduğu sorun nereye gidecek dersek böyle devam edecek diyebiliriz. Savaş uzadıkça ve Rusya asker sayısını arttırmaya yönelik çalışırsa göç yeniden artacak. Bu gidişle hem insan hem de araç trafiğinin artacağı dolayısıyla kira ve konut fiyatlarının da artması söz konusu olacak. Aslında bu durum yerleşik hayatı daraltıyor hem de hayat pahalılığını arttırıyor. Şuanda yoğunluktan dolayı Alanya’da çile yok ızdırap var” şeklinde konuştu.
Gaye Coşkun ise, bu sorunun böyle gideceğini, daha da büyüyeceğini düşündüğünü belirtti. Coşkun, ‘Aslında şehirler planlanırken yollar, altyapı, su, kanalizasyon hep böyle 50 yıllık projeksiyonlara göre planlanıyor. Bizim şuan yaşadığımız öngörülmeyen bir durum oldu. üAlanya’da öngörülmeyen artıştan kaynaklanan bir altyapı sorunu var İkinci olarak da plansızlık, bekli de beceriksizlikten ileri gelen sorunlar var.” dedi.
‘PARA VAR AMA YATIRIM YOK!’
Hilmi Karagöz, yoğun göçlerin ardından yaşanacak olan ve halihazırda yaşanan altyapı sorunları karşısında ASAT’ın gerektiği gibi çalışmadığını belirterek, “Yeni yapılaşmanın hızla arttığı mahallelerde altyapı eksikliği, mevcut yerleşik alanda ASAT’ın beceriksizliğine değinmek istiyorum. ASAT’ın herhangi bir yerde işe başlaması süresi en az birkaç gün, başladıktan sonra bitirme süresi bir hafta, bitirdikten sonra ise toparlaması günler alıyor. Telekom fiber altyapı çalışması yapıyor yolu kesiyor, kabloyu döşüyor öğleden sonra o kazı bitirilmiş. Fakat ASAT öyle değil. Örneğin Alanya Belediyesi 2022 yılında 27 bin dairenin yer aldığı projeye ruhsat vermiş. Alanya Belediyesi’nin inşaat ruhsatından elde ettiği gelir 43 milyon TL. ASAT’ın aylık geliri her ay 40 milyon TL civarında sadece Alanya’dan aldığı para bu. üGeçen günlerde Demirtaş’ta altyapıya 100 milyon TL civarında bir bütçe ayrıldığı yazıldı. 100 milyon ASAT’ın 2.5 aylık geliri. ASAT yemeği buradan yiyor, yumurtayı başka bir yere bırakıyor. Oba’da drenaj çalışmasını Alanya Belediyesi yapıyor. ASAT’ın bozduğu yerleri yine Alanya Belediyesi yapıyor. ASAT’ın yapması gerekeni Alanya Belediyesi yapıyor hem de yapılan yerleri bozup gidiyor. En basit 25 Metrelik yol üzerinde Garanti Bankası’nın oradan doğu hattı dolmuşlarının indiği yerde su patlağı oldu. İlk olarak su 3-5 gün aktı geldiler yapmaları bir hafta sürdü bitti deyip kapatmaya çalıştılar ama yapılmadı su hala akıyor. Artan nüfus karşısında bir ihtiyaç ortaya çıkıyor. Demirtaş’ta çıktı Avsallar’da, Mahmutlarda, Oba’da, Kargıcak’ta mevcut altyapı ve arıtma tesisleri yine yetersiz kalacak. Yatırımlar var mı yok. Para var ama yatırım yok” dedi.-(SABİHA TATLIYER)

Muhabir: Sabiha Tatlıyer