İnşaat Mühendisleri Odası Alanya Temsilciliği Başkanı Emrah Yılmaz, kentsel dönüşüm yasasının şehirlerin mevcut yapı stoklarının depreme karşı dayanıklılığını artırmak, yaşam alanlarını modernize etmek ve olası afetlere karşı kentleri daha dirençli hale getirmek amacıyla çıkarıldığını belirterek kentsel dönüşümün amacı, yasal altyapısı, artı eksi yönlerini Alanya Posta Medya’ya anlattı.
KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRECİNDE MÜLK SAHİPLERİNİN ROLÜ
Yılmaz, kentsel dönüşümün uygulanabilmesi için mülk sahiplerinin çoğunluğunun dönüşüme razı olmaları gerektiğini vurgulayarak, “Kentsel dönüşüm yasası, şehirlerin bir bölümünün veya tamamının sistematik bir şekilde mevcut yapı stoklarının depreme karşı değerlendirilmesi, yaşam alanlarının insanların ihtiyaçlarına göre düzenlenmesi, oluşabilecek afetlere karşı kentleri dirençli hale getirmek için çıkarılmış bir yasadır. Belirli bir bölgede kentsel dönüşüm yapılabilmesi için, mülk sahiplerinin çoğunluğunun dönüşüme razı olmaları gerekiyor. Hal böyle olunca tüm Türkiye’de olduğu gibi Alanya’da da kentsel dönüşümün bölgesel olarak yapılması çok başarılı olamıyor” dedi.
BELEDİYENİN ROLÜ VE TEKNİK KADROLARIN ÇALIŞMALARI
Alanya Belediyesi’nin kentsel dönüşüm birimi oluşturduğunu ve burada tecrübeli teknik kadroların çalışmalar yaptığını ifade eden Yılmaz, “Belediyenin kentsel dönüşüm birimi oluşturduğunu, burada tecrübeli teknik kadroların çalışmalar yaptığını, belirli mahallelerde kentsel dönüşüm çalışmaları olduğunu biliyorum. Belediyenin başarılı olabilmesi o bölgelerdeki insanların kentsel dönüşümü istemeleri ile doğru orantılı” diye konuştu. -Alkın BİRİCİ
PARSEL BAZINDA YENİLEME VE ADA BAZLI DÖNÜŞÜMÜN ÖNEMİ
Yılmaz, parsel bazında yapılan yenileme çalışmalarının sadece binanın yenilenmesi anlamına geldiğini ve bu tür projelerin şehrin genel dokusuna, otopark ve yeşil alan sorunlarına kalıcı çözümler getiremeyeceğini belirterek, “Parsel bazında eski binaların yıkılıp, yerine yenilerinin yapılması sadece binanın yenilenmesi anlamına gelir. Böyle parsel bazında yık-yenisini yap projeler şehrin dokusuna, otopark, yeşil alan gibi sorunlarına faydalı olamaz. Mutlaka ada bazlı kentsel dönüşümler yapılmalıdır. Bu konuda, Alanya Belediyesi ve Büyükşehir belediyesi vatandaşlara yardımcı olmalı, teşvik etmeli, mümkünse emsal artışlarıyla belirli bölgelerde ekstra kazanımlar sağlamalıdır” açıklamasında bulundu.
KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ZORLUKLARI VE TİCARETHANELERİN DURUMU
Kentsel dönüşüm sürecinin bazı zorlukları da beraberinde getirdiğini belirten Yılmaz, mevcut daire sahiplerinin binalarının yenilenmesini hiç para harcamadan istemeleri durumunda daire metrekarelerinde azalmalar olduğunu ifade etti. Yılmaz, “Genel olarak kâğıt üzerinde her şey hesaplanıyor, planlamalar yapılıyor. Lakin Belediyeler ve kamu kurumları hak sahibi olan vatandaşın arsasına, binasına onlar razı olmadan müdahale edemeyeceği için birçok şey kâğıt üzerinde kalıyor. Düzgün işleyen trafik sorunu olmayan yollar, yeterli otoparklar, insanların nefes alabileceği yeşil alan, parklar ve sosyal donatı alanları için vatandaşların kentsel dönüşümü istemeleri, idarelerin yapacağı projelere katkı koymaları gerekmektedir. Birazcık basitleştirirsek: 120 metrekare geniş ama depreme dayanıksız, otoparksız, asansörsüz, trafik sorunu olan şehir merkezindeki bir binada oturmaktansa; 70-80 metrekare depreme dayanıklı, yeni, açık ve kapalı otoparkı olan, etrafında yeşil alanı olan, trafik sorunu olmayan bir binada oturmayı insanlar kabul etmeli” diye konuştu.
ŞEHİR PLANLAMASI VE ALTYAPI SORUNLARI
Kentsel dönüşüm sürecinde şehir planlamasının geleceği açısından büyük önem taşıyan altyapı sorunlarının da göz önünde bulundurulduğunu belirten Yılmaz, “Kentsel dönüşümün tek eksi yanı mevcut daire sahipleri, hiç para harcamadan binalarının yenilenmesini isterse, sahip oldukları daire metrekarelerinde azalmaların olması. Binanın yapım maliyeti olduğu için mecburen daire alanında azalmaları oluyor. Mevcut binalarda dükkan sahipleri kentsel dönüşüm süresi boyunca ticaret yapamayacakları için bu kentsel dönüşüme karşı çıkıyorlar. Bu tarz ticarethanelere destek verilebilir mi araştırılmalıdır.
GELECEK ADIMLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Deprem bilincinin oluşturulmasının kentsel dönüşüm sürecini hızlandıracağını ifade eden Yılmaz, vatandaşların kentsel dönüşümü desteklemeleri ve idarelerin yapacağı projelere katkı sağlamaları gerektiğini belirtti. Yılmaz konuşmasını şu sözlerle sürdürdü; “Ülkemiz bırakın depremi, deprem olmadan göçen binalarla dolu. Alanya’da benzer durumda olan binalar var. Canımızdan daha değerli bir şeyimiz yok. Biraz ufak ama sağlam konutlarda yaşamayı tercih etmeliyiz. Kentsel dönüşüm şehirlerin mevcut ve gelecek 50-100 yılda ihtiyacı olabilecek sosyal ve kültürel donatılara göre şehrin planlanabilmesi için oluşturulmuş bir sistem. Eğer Alanya’nın kargaşa ve kaostan uzak, huzurla yaşanabilir bir kent olması isteniyorsa, tüm kamu kurumlarının ve tüm vatandaşların kentsel dönüşüm yapılabilmesi için elinden gelen desteği vermesi gerekiyor.” -Alkın BİRİCİK