Ekonomi

Alanya'da emlak rüyası kabusa dönüştü: Nedeni güven kaybı mı?

Yabancıya satış konusunda yaşanan krizin getirdiği ekonomik darboğazdan kurtulmak için inşaat ve emlak sektörü çare arıyor. MÜTBİR Başkanı Mustafa Küçüker, “Kanuni düzenlemeler sonucu güven ortamı oluşursa yabancı yatırımcı yeniden Alanya’ya döner. Üst üste yapılan faklı uygulamalarla yabancı yatırımcıda güven kaybına neden oldu. Önce algıyı düzeltmemiz gerekiyor” dedi.

Abone Ol

Yabancı yoğunluğu göz önünde bulundurularak İçişleri Bakanlığı’nın önceden herhangi bir uyarıda bulunmadan 1 Temmuz 2022 gecesi açıklanan karara göre Alanya’da da Kestel, Kargıcak, Mahmutlar ve Avsallar’da ikamete kapatıldığı için yabancıya satış durmuştu. Türkiye genelinde bin 169 mahalle için verilen bu ani karar özellikle yabancı yatırımcı açısında güven kaybına neden olduğu için konut satışları tepetaklak olup bıçak gibi kesildi. 102 mahallesi bulunan Alanya’da geriye kalan 98 mahallede bu sorun olmamasına rağmen oluşan güven kaybı sektörü içinden çıkılmaz bir hale soktu. Turizm amaçlı üretilen konutlar adi sözleşme ile satışı yapılanların birçoğu geri dönüp alınan bedeller iade edilince bir çok müteahhit ya battı ya elindekini yok pahasına sattı. Mali gücü yerinde olan müteahhitler ise proje tadilatı ile daireleri birleştirip yerliye yöneldi veya ikametin yeniden açılacağı günü beklemeye başladı. ALTSO öncülüğünde MÜTBİR; MÜSİAD, ALSİAD ve ALEKOD gibi STK’lar Ankara’da yasal düzenleme için lobi çalışmasını kararlılıkla sürdürüyor. 

"GÜVEN KAZANIRSAK SATIŞ OLUR"

Özellikle yabancı yatırımcı için konut üretimi konusunda önemli bir yatırım merkezi olan Alanya’da sadece müttehitler değil inşaat sektörü ile bağlantılı onlarca iş kolu işlerin yeniden açılacağı günü hasretle bekliyor. Alanya Müteahhitler Birliği (MÜTBİR) Başkanı Mustafa Küçüker, “Biz daha önce talebimizi de yaptık aslında. Bazı bölgelerde kapasitede düştü örneğin Kestel yeniden ikamete açılabilir. Başka bölgelerde de bu durum söz konusu. Enflasyonu da düşündüğümüz zaman 200 bin dolar ciddi bir meblağ oldu revize edilmesi gerekiyor. Keşke yatırım yapan insanlar gelse ve 100 bin dolar getirsin ikamet etsin. Konut sattığımız zaman biz vatandaşlık vermiyoruz, bir nevi uzun süreli vize veriliyor. Gelsinler ülkemizde, Alanyamızda yaşasınlar harcama yapsınlar. Amaç ekonomiye katkı olsun. İkametgah ile çalışma izni de verilmiyor. Algı doğru yönetilirse kanunların daha destekleyici koruyucu olduğu bildirilirse satışlar tekrar açılır düzelme olur. Bu konuda ciddi adımlar atılması gerekir. Yatırımcılar ülkemizi güven kaybından dolayı terk etti. Herkes ekmek yiyor bu yatırımlar sayesinde. Yatırım ajansları ile haberler ve sosyal medyanın doğru yönetimi ile bunu duyurup garanti edebilirsek işte o zaman düzelme olur. Ancak bu biraz zaman alacak” dedi.  
Geçtiğimiz yıllarda adeta uzun kuyruklar oluşan Alanya Tapu Müdürlüğü'nde ikamet yasağının geldiği tarihten sonra tapu devirleri hissedilir derece düştü.