Alanya’da emlak sektöründen yaşanan sorun gittikçe derinleşirken yatırımcıda yeni kendisine yeni rotalar belirlemeye başladı. Yatırımcının önceliği ise havalimanına yakınlık oldu. Vatandaşlar konut alırken artık havalimanına, toplu taşımaya ve trafiğine bakarak konutlarını almaya başladı. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Alanya Postası Gazetesi köşe yazarı ve gayrimenkul danışmanı Ali Özsoy vatandaşların Antalya Havaalanı’na yakın olduğu için Lara ve Muratapa’yı Alanya’dan daha çok tercih ettiğini söyledi.
ALANYA GÖZDEN DÜŞTÜ
Antalya ve Alanya arasında yaşanan trafik çilesinin emlak sektörünü doğrudan etkilediğini belirten Ali Özsoy,” Konut satın alırken fiyatı, konut tipi, kalitesi, sosyal alanları, kullanılan malzemesi, yolu sokağı, denize mesafesi, bölgesi ve güvenliği gibi kriterler ne kadar önemliyse, bunların hepsi kadar önem taşıyan bir diğer unsur ise ulaşımdır. Konut almak isteyenler tercihlerini yaparken yerliler genelde toplu ulaşım güzergahına yakın yerleri tercih ederken, Yabancılar ise tercihlerini yaparken öncelikle ülkelerinden kolay ulaşabileceği, sık aralıklarla uçuş yapma imkanı olan ve en kısa sürede ikamet edeceği yere ulaşmada zorluk yaşamayacağı lokasyonları tercih etmektedir. Antalya bölgesinde son yıllarda iyice artan trafik çilesi ve Antalya Havaalanı’ndan Alanya’ya geliş gidişin çok uzun sürmesi, Alanya’ya yakın olan Alanya Gazipaşa Hava Alanı’na yeterince uçuşun olmayışı tercihlerini Alanya tarafına kullanmak isteyenleri negatif yönde etkilemektedir. Bu yüzden yabancıya yönelik yatırım yapan birçok yatırımcı ulaşımı çok kolay ve hızlı olan Antalya Havaalanı’na yakın Lara, Muratpaşa gibi bölgelerde konut üretimine geçmiştir” dedi.
ALANYA ZİNCİRLEME ETKİLENECEK
Alanya’da bu durumun önüne geçilmesi için önerilerde bulunan Özsoy,” Ulaşım kriterini göze alarak başka yerleri tercih edenlerin önüne geçebilmek için biran önce Gazipaşa Havaalanı’nın uçuş sayıları artırılmalı ve hava alanı hem konfor olarak iyileştirilmeli hem de ihtiyaç duyulan pist sayısı arttırılmalıdır. Ayrıca; yabancıya yönelik yaşanan ikamet sorunu, inşaat maliyetlerindeki aşırı artış, konut kredi faizlerinin yüksek olması, geçtiğimiz dönemlerdeki balonlaşmış fiyatlar gibi sebepler ile emlak ve konut piyasasında satışın durması nedeniyle yatırımcıların prosedürlerin az, maliyetlerin daha düşük olduğu ve ulaşımı kolay olan ülkelere yönelmesine sebep olacaktır. Turizm, tarım ve son yıllarda inşaat ve emlak adını duyuran Alanya’da bu sektörlerden herhangi birisinin yara alması zincirleme olarak tüm Alanya’yı etkilemektedir. Zaman zaman cazibesi azalan veya moda haline gelen sektörlerine ilginin azalması Alanya’ya olan ilginin azalacağı veya yatırım olarak değerlerin düşeceği anlamına gelmemelidir. Coğrafi olarak dar bir alanda yer alan Alanya günden güne değerlenip gelişerek yoluna mutlaka devam edecektir. İşte bunun için mevcutta elimizde olan değerlerimize sahip çıkıp koruyarak, iyileştirip, tertip ve düzen sağlayarak daha iyi tanıtım yapıp Alanya’yı iyi bir marka değeri olarak benimsetip devamlılığımızı sürdürmenin yollarını aramalıyız” diye konuştu. -Fatma Bedia UYAR