Alanya, Türkiye'nin önemli muz ve avokado üretim merkezlerinden biri olarak, son on yılda muz ve avokado üretiminde büyük bir artış kaydetti. TÜİK verilerine göre 2015-2024 yılları arasındaki muz üretim alanı ve verileri incelendiğinde, bölgedeki tarımsal gelişmeler ve üretim artışları dikkat çekiyor. 2015-2016 yılları arasında muz üretim alanı 50 bin dekar civarındayken, yıllık üretim miktarı da 200 bin ton civarında kaydedildi. 2017-2018 yılları arasında ise üretim alanı 60 bin dekara çıktı. Yıllık üretim miktarı da 250 bin tona ulaştı. 2019-2020 yıllarında da muz üretim alanı 85 bin dekara yükseldi. Üretim ise 300 bin tona çıktı. 2021-2022 yıllarında üretim alanı 111 bin dekara ulaştı. Yıllık üretim miktarı 350 bin ton olarak gerçekleşti. 2023-2024 yıllarında ise üretim alanı 120 bin dekara çıktı. Yıllık üretim de 400 bin tona ulaştı. Bu verilere göre üretim alanı ve üretim miktarı son on yılda yüzde 100’ün üzerinde bir artış gözlemlendi.
SON 10 YILDA AVOKADO ÜRETİM VE ÜRETİM ALANLARINDA ARTIŞ
Yine TÜİK verilerine göre 2015-2024 yılları arasındaki avokado üretim alanı ve verilerinde ise 2015-2016 yılları arasında avokado üretim alanı 2 bin dekar civarındayken, yıllık üretim miktarı da 5 bin ton civarında kaydedildi. 2017-2018 yılları arasında ise üretim alanı 3 bin dekara çıktı. Yıllık üretim miktarı da 7 bin tona ulaştı. 2019-2020 yıllarında da avokado üretim alanı 4 bin 500 dekara yükseldi. Üretim ise 10 bin tona çıktı. 2021-2022 yıllarında üretim alanı 5 bin 500 dekara ulaştı. Yıllık üretim miktarı 12 bin ton olarak gerçekleşti. 2023-2024 yıllarında ise üretim alanı 6 bin 500 dekara çıktı. Yıllık üretim de 14 bin tona ulaşarak muz üretim alanı ve üretim verileri gibi avokadoda da son on yılda yüzde 100’ün üzerinde bir artış gözlemlendi. -Alkın BİRİCİK