Alanya'da Turizm İşletmesi Belgesi ve Basit Konaklama Turizm İşletmesi Belgesi bulunmayan 47 tesise, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yasal faaliyet uyarısı gelmesinin ardından konuyu değerlendiren Cimrin konuya ilişkin açıklamasında şunları söyledi; “ 2021 yılında 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu'nda yapılan düzenlemeyle, konaklama tesislerinin faaliyette bulunabilmeleri için Turizm İşletmesi Belgesi veya Basit Konaklama Belgesi almaları zorunlu hale geldi. Türkiye'de konaklama işletmeleri önceki dönemde ikiye ayrılıyorlardı belediyeden işyeri açma ve çalışma ruhsatlı işletmeler ve Bakanlık işletme belgeli tesisler olmak üzere ikiye ayrılıyorlardı. Belediyeden almış oldukları açma ruhsatı ile faaliyet gösteren işletmeleri denetim yetkisi de yine belediyelerde idi.

“MİSAFİR MEMNUNİYETSİZLİĞİNE YOL AÇIYOR”

Belediye Belgeli tesislerin Turizm Bakanlığı tarafından değil de belediyeler tarafından denetlenmesi iki türlü zaafiyete yol açıyordu. Bunlardan birincisi, Bakanlığın turizm işletme belgesi verirken belirlemiş olduğu birçok kriter ve standardın belediyelerce ruhsat verirken aranmaması, bunun sonucunda da özellikle hijyen, güvenlik ve hizmet gibi turizmin olmazsa olmaz faktörlerinde tesis bazında eksikliklerin meydana gelmesi idi. İkinci olarak da belediyeler tarafından konaklama işletmelerine ruhsat verilirken bir yıldızlama standardı olmamasından dolayı, bu tesislerle anlaşan tur operatörleri tesisi kendi belirledikleri sayıda yıldızla reklam edip Bakanlık yıldızlamasının dışında ve zaman zaman müşteri yanıltıcı reklamlar vererek misafir memnuniyetsizliğine yol açıyordu.

“TOPLAM 29 BİN YATAK”

Türkiye'deki toplam yatak sayımıza baktığımızda 5859 Bakanlık işletme belgeli tesisimizde 1 MİLYON 142 bin 857 yatak ve 14 bin 876 basit konaklama belgeli tesisimizde 663 bin 420 yatak bulunmaktadır. Basit belgeli işletmelerimiz toplam yatak kapasitemizin % 36'sını oluşturmaktadır. Bu da hiç azımsanmayacak bir orandır. Alanya özelinde toplam 274 turizm işletme belgeli tesisimizde 125 bin 408 yatak ve 207 basit belgeli tesisimizde toplam 28 bin 850 yatak bulunmaktadır. Basit belgeli tesislerimiz toplam yatak kapasitemizin % 23’ünü oluşturmaktadır.

TEK ÇATI ALTINDA TOPLANACAK

Türk turizminin dünya standartlarında hizmet vererek rekabette kendini konumlandırdığı hedefe ulaşabilmesi için tüm işletmeleri olması gereken tek çatı yani Bakanlık çatısı altında toplamak böylece tüm işletmelerimizin yüksek nitelikli, güvenli ve rekabetçi hizmet vermesini sağlamak Bakanlığımızın attığı çok önemli bir adımdır.

“BU SİSTEM GEREKLİYDİ”

Uzun yıllardır giderek daha çok hissedilen bu ihtiyaç, pandemi döneminde TGA ve Bakanlığımız tarafından geliştirilen ve son derece başarılı bir yönetim ve denetimle dünya üzerinde güvenle turizm yapabilen az sayıdaki ülkelerden biri olmamızı sağlayan Güvenli Turizm Sertifikası ve pandeminin ardından tesislerimizin bu sertifikayı Sürdürülebilir Turizm Sertifikasına dönüştürme zorunluluğunun getirilmesiyle Türk turizminin dünyadaki geleceğinin ve yol haritasının şekillendirildiği süreçte, tüm konaklama işletmelerinin aynı çatı altında toplanmasının gerekliliğini bizlere bir kere daha gösterdi.

Antalya ve Alanya'da bir devir kapanıyor mu? HD'ye veda Antalya ve Alanya'da bir devir kapanıyor mu? HD'ye veda

“ASGARİ STANDARTLAR SAĞLANMALI”

2021'de yapılan bu düzenlemeyle sadece belediye ruhsatı olan işletmelere Bakanlıktan 'basit belge' almak için belli bir süre tanındı. Basit konaklama belgesi de işletme belgesi kadar olmamakla birlikte belli şartlara tabi. İşletmelerimizin konaklama faaliyetine devam edebilmeleri için ruhsatlarının olması ve basit konaklama belgesine başvurup bu belgeyi almaları gerekiyor. Basit konaklama belgesinin olmaması asgari standartların sağlanamaması ve nitelikli bir turistik faaliyetin yapılamayacağı anlamına geliyor. Son günlerde basına da yansıyan basit konaklama belgesi olmayan tesislerimizin turizm faaliyetlerinin devam edebilmesi için eksiklerini tamamlayıp belgelerini bir an önce almaları gerekmektedir.” -Fatma Bedia UYAR

Kaynak: Fatma Bedia UYAR