Deniz suyu sıcaklıkları geçen yıl ağustos ayında 20,98 dereceye çıkarak rekor kırmıştı. Bu yılın şubat ayında ise bu rekor 21,06 dereceye yükselerek tekrar kırıldı. Prof. Dr. Tağıl, 1980'den beri okyanus sularının ısınmaya devam ettiğini ve Akdeniz'in şu anda ortalamanın 3 santigrat derece üzerinde olduğunu vurguluyor.

Sıcaklığın Artması Neden Oluyor?

Deniz suyu sıcaklığındaki artış, aşırı hava ısınması, nem miktarındaki artış, toprak kuruması ve yangın riskinin artması gibi birçok soruna yol açıyor. Prof. Dr. Tağıl, okyanuslardaki sıcaklık artışının El Nino ve La Nina gibi hava olaylarıyla da ilişkili olduğunu belirtiyor. Doğu Akdeniz'de deniz suyu sıcaklığının aşırı ısınması, güneyli Afrika kökenli sıcak havanın kuzeye doğru sokulmasını kolaylaştırıyor. Bu durum, Türkiye'de de mayıs sonundan beri görülüyor. Sıcak deniz, kurak kuzeyli rüzgarların da gelmesine neden oluyor ve bu da ülkemizde sıcaklıkları ve kuraklığı daha da artırıyor.

Bakan Göktaş: "Yeni dönem Sivil Toplum Vizyon Belgesi’ni bu hafta içinde açıklayacağız" Bakan Göktaş: "Yeni dönem Sivil Toplum Vizyon Belgesi’ni bu hafta içinde açıklayacağız"

Deniz Canlıları Tehdit Altında

Deniz suyu sıcaklığının artması deniz canlılarını da tehdit ediyor. Aşırı asitlenen okyanuslar, deniz canlıları üzerinde olumsuz etkilere neden oluyor. Akdeniz'in ısınması, Kızıldeniz'den gelen istilacı türlerin kuzeye yayılmasına ve deniz çayırlarının yok olmasına neden oluyor. Bu durum da denizlerin karbon tutma yeteneğini azaltıyor ve ısınmanın şiddetini artırıyor.

Yangın Riski Artıyor

Sıcak denizler havanın da ısınmasına neden olduğu için nem miktarını artırıyor. Bu da yaz aylarında yağışlı şartların oluşmasına neden olabiliyor. Yağışlar bazen fırtına boyutuna ulaşabiliyor. Prof. Dr. Tağıl, geçen yıl "Daniel" adlı fırtınadan bahsediyor ve bu yıl da benzer olayların beklenebileceğini söylüyor. Deniz suyu sıcaklığındaki artış, Batı Anadolu'da yangın olasılığını da artırıyor.  -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi