UTTS, akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımından kaynaklanan yıllık yaklaşık 15 milyar liralık vergi kaybını engellemeyi hedefliyor. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından geliştirilen UTTS, akaryakıt alan vergi mükellefi araçları otomatik olarak tanıyacak ve fiş ile faturalarda bu bilginin yer almasını sağlayacak. Bu sayede, manuel olarak plaka bilgilerinin girilmesinden kaynaklanan usulsüz fatura uygulaması son bulacak.

Sistem, sadece vergi mükellefi olan kişi ve kuruluşlar için zorunlu olacak. Bu kişi ve kuruluşların, iş yerlerine ait veya kiralama yoluyla edindikleri taşıtlara 31 Aralık 2024'e kadar taşıt tanıma birimlerini taktırmaları gerekecek. Bireysel taşıt sahipleri ise bu sistemden isteğe bağlı olarak faydalanabilecek. Vergi mükellefleri, akaryakıt harcamalarını gider gösterebilmek için UTTS kapsamında düzenlenmiş ödeme kaydedici cihaz fişi almak zorunda olacak. 31 Aralık 2024'ten sonra UTTS'den düzenlenmeyen belgeler, vergi kanunları bakımından geçersiz sayılacak ve vergi indirimine konu edilemeyecek.

Türkiye'de trafiğe kayıtlı 29 milyon taşıtın 8 milyonu, akaryakıt harcamalarını gider göstererek vergi indirimi elde eden vergi mükelleflerine hizmet veriyor. Bu taşıtların yaklaşık 3 milyonu, ticari Taşıt Tanıma Sistemi bulunan araçlardan oluşuyor. Mevcut sistemde, akaryakıt dolumu yapılan aracın plaka bilgisi istasyon görevlisi tarafından elle giriliyor ve bu da usulsüz fatura oluşturulmasına yol açabiliyor. UTTS ile 2025'ten itibaren bu tür usulsüz uygulamaların sona ermesi bekleniyor.

Antalya'da devasa otel arazisi icradan satışa çıktı Antalya'da devasa otel arazisi icradan satışa çıktı

UTTS'nin kurulum ve işletme görevi Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek. Sistemin paydaşları arasında akaryakıt dağıtım şirketleri, akaryakıt istasyonu işletmecileri, yetkili donanım üreticileri, yetkili taşıt ve istasyon montaj firmaları, yeni nesil pompa ödeme kaydedici cihaz üreticileri ve taşıt sahibi mükellefler yer alıyor. Taşıtlara takılacak tanıma birimleri, aracın sahiplik ve plaka bilgilerini kayıt altına alacak ve akaryakıt istasyonlarındaki okuyucular, bu bilgileri otomatik olarak YN Pompa ÖKC'ye aktaracak.

UTTS'nin altyapı çalışmaları tamamlandı ve portalı mart ayında paydaşların kullanımına açıldı. Ağustosa kadar akaryakıt istasyonlarına ilişkin kurulumların teknik hazırlıkları tamamlanacak. UTTS donanımlarının montaj, onarım ve servis işlemleri sadece Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilen firmalar tarafından yapılacak. Akaryakıt dağıtım şirketleri ise mevcut taşıt tanıma sistemlerini UTTS'ye entegre edebilecek. -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi