Emekli maaş sistemi değişiyor. AK Parti hükümeti, emekli maaşı hesaplamasında köklü değişiklik için Düğmeye bastı. Bu yıl bitmeden düzenlemenin hayata geçmesi bekleniyor. Yeni düzenleme ile birlikte emekli maaşı hesaplanırken prim gün sayısı ve çalışma süresi artık daha etkin olacak. Bu sayede çalışanlar daha yüksek emekli maaşı alma şansına sahip olacak. Yeni emeklilik reformu ile birlikte kök ve taban maaşı ayrımı ortadan kalkacak, emekliler hangi yılda daha yüksek maaş alacaklarsa aylık bağlama oranı Buna göre hesaplanacak. Yani bir anlamda emekli maaşlarına prim farkı zammı uygulanacak.

Orta Vadeli Program (OVP) geçtiğimiz günlerde açıklanmış ve Ak Parti hükümeti tarafından hazırlanan yeni emeklilik sistemi paketi de bu açıklama ile birlikte gün yüzüne çıkmıştı. Emeklilikte büyük reform içeren yeni emeklilik sistemi yakın zamanda TBMM gündemine gelecek. Yapılacak olan yeni düzenlemelerle birlikte emekli maaşı bağlama sistemi Sil Baştan değişecek. Emeklilik şartları, emekli aylık bağlama oranı, kök maaş gibi düzenlemelerin yer aldığı yeni emeklilik sistemi paketinde aynı zamanda tamamlayıcı emeklilikte yer alıyor.

KÖK VE TABAN AYLIK FARKI TARİHE KARIŞACAK

Dünyanın en pahalı maddesi belli oldu: Gramı 4.7 milyar TL Dünyanın en pahalı maddesi belli oldu: Gramı 4.7 milyar TL

Emekli maaş bağlama sistemi ve aylık bağlama oranı bir süredir tartışma konusu olmuştu. Yeni emeklilik sistemi ile birlikte artık bu sorunun tamamen ortadan kalkması ve tarihe karışması bekleniyor. Orta vadeli programda açıklanan bilgilere göre, yeni sistem emekliliği değil çalışmayı teşvik eden bir sistem olacak ve prim ödeme gün sayısı emekli maaşı hesaplamasında önemli hale gelecek.

Bu sayede çalışanlar sadece ödedikleri Prime göre değil çalıştıkları gün sayısına göre de emekli maaşı hesaplamasına tabi olacak. Yani yeni sistemde çok çalışan daha fazla maaş alacak. Böylece son dönemlerde sık sık Gündem olan asgari ücretten prim ödeyenlerin çalıştıkça maaşlarının düşmesi tartışması son bulmuş olacak. Yine bu sayede kayıt dışı çalışma da ortadan kalkmış olacak.

AYLIK BAĞLAMA SİSTEMLERİNİN TAMAMI DEĞİŞECEK

Mevcut durumda üçlü aylık bağlama sistemi kullanılıyor. 1999 öncesi, 2000 ve 2008 arası ile 2008 sonrası emekli olanlar için 3 dönem farklı olarak hesaplama yapılıyor. Yeni düzenleme ile birlikte artık aylık bağlama sistemi tek bir formül üzerinden hesaplanacak. Emekli maaşları hesaplanırken ödenen prim miktarı kadar prim gün sayısının da hesaplanacak olması ile çok çalışan ve az çalışan arasında prim farkı da ortaya çıkmış olacak. Şu anda 3.600 prim gününü tamamlayarak emekli olan ve 9.000 gün tamamlayarak emekli olan arasında çok az bir maaş farkı bulunuyor. Ancak yeni sistemle beraber bu fark artacak.

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ GELİYOR

Yeni emeklilik sisteminde dikkat çeken diğer bir detay ise tamamlayıcı emeklilik sistemi oldu. Şu anda devam eden bireysel emeklilik sisteminden farklı olarak tamamlayıcı emeklilik sisteminde işçi ve devletin yanı sıra işverenin de katkı payı ödemesi sağlanacak. Sisteme dahil olan çalışanlar çifte emekli maaşı alma şansı elde edecek.

Milyonlarca kişinin heyecanla beklediği yeni emeklilik sistemi için artık Geri sayım başladı. Hükümet sistemin 2024 yılı sonunda devreye girmesi üzerinde çalışıyor. Sistemin hayata geçmesiyle birlikte Yeni yıldan itibaren artık kök maaş ve taban maaşı arasındaki fark da ortadan kalkmış olacak. -Haber Merkezi 

Kaynak: Haber Merkezi