Trafik güvenliği sağlamak amacıyla kara yollarındaki iyileştirme çalışmalarına devam edilirken, konforlu bir ulaşım için çevre dostu ve Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) yaygınlaştırılıyor. 2025 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nden elde edilen bilgilere göre, Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), güvenli sürüş ve kazaların azaltılması hedefiyle faaliyetlerini hızlandıracak.

AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİYLE GÜVENLİ SÜRÜŞ

GPS ve kablosuz teknolojiyi kullanarak kara yollarına entegre edilen akıllı sistemler, buzlanma, sis, kaza, yol çalışmaları gibi durumları önceden bildirerek kazaları en aza indirmek için sürücüleri uyarıyor. Ayrıca dijital bilgilendirme ekranlarının kullanım alanının genişletilmesine yönelik çalışmalar devam ediyor.

KGM, yolları “akıllı” hale getirirken çevre dostu ulaşım sistemlerinin geliştirilmesine yönelik projelerini de sürdürüyor. Kara yollarına ayrılan bütçede, ulaşım altyapısının geliştirilmesi için 8 milyar 119 milyon 35 bin lira yönetim ve destek bütçesi bulunuyor.

AKILLI YOLLARIN UZUNLUĞU ARTACAK

2025 yılı sonuna kadar Akıllı Ulaşım Sistemleri’nin uygulandığı kesim uzunluğu 170 kilometreye, 2026’da 180 kilometreye, 2027’de ise 190 kilometreye çıkarılacak. Ayrıca devlet ve il yollarında haberleşme altyapısının bu yıl 435 kilometreye, gelecek yıl 550 kilometreye, 2026’da 600 kilometreye ve 2027’de 650 kilometreye yükseltilmesi hedefleniyor.

YOL İŞARETLEMELERİNDE ARTIŞ

2025 yılında 34 kaza kara noktasında iyileştirme yapılacak; 31 milyon 800 bin metrekare yatay işaretleme, 136 bin metrekare düşey işaretleme ile 2 bin 100 kilometre otokorkuluk yapılması planlanıyor.

UYKUSUZ SÜRÜCÜLERE ÖZEL UYARI BANTLARI

Yorgunluk veya dikkatsizlik nedeniyle şerit dışına çıkan ya da beklenmedik yol koşullarıyla karşılaşan sürücüleri uyarmak için kullanılan sesli ve titreşimli sarsma bantlarının uzunluğu 2025 yılında 725 kilometreye çıkarılacak.  -Haber Merkezi
 

Kaynak: Haber Merkezi