YKS sonuçları ve tercihler

Abone Ol

Gençlerimiz yaşamlarının en kritik karalarından birini alacak ve bu konu da herkes uzman olarak açıklama ve yorum yapıyor. Şu mesleğin önü açık, ataması var, işsizlik olmaz, en iyi öğrenci şehri burası, o mesleği seçme işsiz kalırsın gibi gibi cümleler dönüyor. Sancılı bir dönemi daha da sancılı hale getirmektir bu söylemler.
Bu dönemde gençleri dinlemek, onların duygularını ve düşünceleri anlamaya çalışarak yol haritalarında olabilecekleri fark etmesini sağlayarak kendi ve sonucu ile buluşturarak karar vermesini sağlamak gerekir. Her tercih kendi içinde bir vazgeçiş ve bir kazanım oluşturur. Ayrıca bu yılın tercihi oluşmadı, geçen yılın tercihi geçen yılın öğrencilerinin sonucu idi. Kendi yılının tercihini kendi dönem arkadaşları oluşturacaktır.
5-20 Ağustos 2021 tarihleri arasında tercih sürecinde iken gençlerin tercihinin olduğunu ebeveynlerin unutmaması gerekir. Yaşamdaki meslek seçimi ve evlilik kararı bireysel karardır, bu kararlara ebeveyn olarak destek vermelidir. Tercih süreci sınava hazırlanmaktan daha zordur çünkü artık bir arar verip sorumluluk alınarak yaşam biçimin de oluşmaya başlatıldığı süreçtir.
Tercihlerde 2021 YKS tercih kılavuzunu okunmalı, yökatlas.gov.tr adresini ziyaret edilerek üniversiteler ve bölümlerle bilgi edinilmeli ve alanında uzman tercih danışmanından yardım alınmalıdır.
Tercih de dikkat edilecek hususlar vardır. Bunlar;
• Ön lisans programlarını tercih etmek için 150-180 aralığında ham puan almış olmak, lisans programlarını tercih etmek için180 ve üzeri ham puanı almış olmak gerekir. Bu puanları alamayan adayların tercih yapma hakkı bulunmamaktadır.

• Ön lisans programları için Sınavsız Geçiş Hakkı 2017 tarihi itibarıyla kaldırılmıştır. Meslek liselerinin ilgili alanlarından mezun olanlar kendi alanlarındaki ön lisans tercihlerinde ek puan alabilir. 31.03.2012 den önce mezun olanlar kendi alanlarının devamında lisans bölümlerini tercih ederken ek puan alabilir. Bu kuralın dışında ek puan olayı yoktur. Adaylar ek puan alabilecekleri alanları Dgs kılavuzundan bakmalıdır.

• Tercihlerinizi belirlerken en çok istediğiniz bölümü bakarken üniversitenin bulunduğu şehir, kampüste öğrenci yaşamı, akademik kadro vb. ayrıntıları dikkate almalıdır.

• Tercihlerinizi yaparken başarı sıranızı dikkate alınmalıdır. Puan ve başarı sırlaması arasında fark vardır. Tercih sıranızda ilk 5 tercihinizi yüksek sırlama 6-12 tercihe kadar sırlamanıza yakın yerlere doğru 13-18 arası sırlamanızın olduğu yerlerde kesin üniversite okumak istiyorum düşüncesi var ise 19-24 arası sıralamanızın üstünde tercih yapılmalıdır. Tercih sırası aralığınızı geniş tutun çünkü her yıl giren öğrenci grubu kendi sırlamasını oluşturur geçen yıllar bir yol haritasıdır.

• 24 tercih hakkı var istenirse hepsi kullanılabilir ya da 1 tane de yazılabilir.

• Üniversite ismini belirlerken mutlaka o üniversitenin eğitim kadrosu, öğrenci aktiviteleri, yatay geçiş, çift ana dal, yan dal, staj, burs imkanı, erasmus, farabi vb. gibi seçeneklerinin olup olmadığını mutlaka araştırılmalıdır.

• MTOK yazan bölümleri meslek liselerinin o bölümle ilgili alanlarından mezun olanlar öncelikli tercih hakkına sahiptirler.
• Tercihlerinizde yer verdiğiniz bölüm/programların devlet, vakıf, KKTC veya yurtdışı özel koşullarına dikkat ediniz. Üniversite ve bölüm seçiminizde maddi ve özel koşullar çok önemlidir. Devlet üniversitelerinde ikinci öğretim yapan bölümlerin harç ücretleri bulunmakta ders saatleri de akşam olmaktadır. Bazı bölümlerde puan ve başarı sıranız denk gelse de özel koşullar vardır. Yabancı dil ayrımından, sağlık durumuna, ekstra ücret uygulamasından, hazırlık sınıfı şartına, cinsiyet ayrımına göre pek çok kriter yer alabilir.

• Tercih bildirimi yalnız elektronik ortamda adayın ÖSYM’deki aday işlemleri sisteminden yapılır. Tercih bildirimi yapıldıktan sonra tamamen iptal edilemeyecek ama aday isterse süre bitimine kadar üzerinde değişiklik yapabilir. Tercih formuna yazılan bölümlerin kodunun doğru olup olmadığına çok dikkat edilmeli. İnternet şifreniz ve TC Kimlik numarasıyla ÖSYM’nin sitesinden tercih formu doldurulmalı. “Tercihleriniz sistem tarafından başarıyla kabul edilmiştir” ‘Ösym ye bildirilmiştir’ uyarısını görülerek sistemden çıkmalı ve Tercih Formu’nun bir kopyasını yazıcıdan almalı.
Ben karasızım ve emin değilim diyen gençler için önerim, tercih listesinin çıktısını önüne koyarak gözlerini kapatıp elini listedeki herhangi bir yere basınca gözlerini açtığında listende gördüğün bölüm ve şehir de olmak sana işte bu diyorsan bu tercih listesi olmuştur.

Sağlıklı tercih bireyi tanımaktan geçer diyerek son söz olarak herkes için doğru bir tercih vardır ama bir tercih herkes için doğru değildir diyerek bu dönemde gençlerimizin yanındayız.