Yeşilay’a Farklı Bakış

Abone Ol

Yeşilay deyince aklınıza sigara ve alkol için birkaç afişle mücadele eden bir kurum geliyorsa bilgilerinizi yeniden gözden geçirmenizi tavsiye edeceğim. Yeşilay Vatandır! Çünkü Yeşilay’ı, 100 yıl önce, vatanımız işgal altındayken ve bağımlılıklar işgalciler tarafından kasti olarak yayılmaktayken bir avuç inanmış, gözü kara ve idealist vatansever kurdu. Kuruluşundaki Hilal-i Ahdar" ismi daha sonra "Yeşil Hilal" ve "Yeşilay" olarak değiştirilmiş, 1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün onayıyla, Bakanlar Kurulu tarafından, ‘Kamuya Yararlı Dernek’ olarak kabul edilmiştir. Kurucuları, gençlerimizi bağımlılık pençesine düşmek yerine bilime, ideale, fikre, çalışmaya sevk ettiler. Kurtuluş savaşımızda ve sonrasında vatan için her yükün altına girdiler.
Yeşilay’ın kurucu çekirdek kadrosu, yurt dışı bilim tecrübesi olan, Türkiye’de modern tıbbın ve psikiyatrinin kurulmasında emekleri ödenemeyecek isimlerdi. Alanlarında çok büyük emek ve çabalarla karşılık beklemeden hem bilimsel olarak hem bağımlılıkla mücadele açısından hem de faydalı insan yetiştirerek sosyal yönden büyük başarılara imza attılar.
Yeşilay’ın geçmiş önemli isimlerinden bahsedecek olursak; ilk kurucusu, Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman Uzman, ruh ve sinir hastalıkları uzmanı ve Türkiye'de ilk modern ruh sağlığı hastanesini kuran Türk hekimidir. Askeri doktordur. Ordinaryüs unvanına sahiptir. Mazhar Osman halk arasında efsaneleşmiş, adı âdeta akıl ölçüsünün bir sembolü haline gelerek günlük dile girmiştir; nitekim halk tarafından sıkça kullanılan Mazhar Osmanlık tabiri “aklından şüphe edilen kişi” demektir. Türkiye’de, ilk modern psikiyatri hastanesi ve ilk modern cüzzam hastanesini kurdu. Psikiyatride otorite kabul edildi. Şakalara ve fıkralara konu oldu. Devlet adamlarından biri, Mazhar Osman’a: – “Sen delisin!” demiş…” Mazhar Osman ise gülmüş: –“Senin, bana, deli demen, önemli değil, ama ben sana bir kere deli dersem buradan bir daha çıkamazsın!.” Demiştir. Mazhar Osman’dan sonra Yeşilay Cemiyetinin genel başkanı olan; Ord. Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay, Türk bürokrat ve siyasetçidir. Yüksek öğrenimini, İstanbul Darülfünunu Tıp Fakültesi’nde tamamladı. 1922-1924 yılları arasında Münih, Hamburg ve Viyana üniversitelerinde uzmanlık eğitimi gördü. Dünya çapında bir bilim insanıydı. İstanbul Valisi ve İstanbul milletvekili, Büyükelçi, Sağlık Bakanı olarak görev yaptı. Yeşilay, Kızılay, Türk Sosyal Psikiyatri başkanlıklarını yürüttü. Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman UZMAN’ın öğrencisidir. Yine değerli başkanlardan; Prof. Dr. Ayhan SONGAR’dan bahsetmeden olmaz. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı'nın kurucusu olup, otuz dört yıl kürsünün başkanlığını yapmıştır. Çağdaş psikiyatrinin de kurucuları arasında yer alan Ayhan Songar, aynı zamanda Türkiye Yeşilay Cemiyeti'nin Genel başkanlığını da yapmıştır. Sibernetik biliminde ortaya koyduğu eserler beyin ve ruh ilişkisinin kodlarını çözmüş ve ulaştığı bilimsel ufuk halen tam anlaşılamamıştır. Dünyanın geçmişteki en başarılı psikiyatristleri arasında kabul edilmektedir. Yeşilay Başkanı olarak hizmet vermiştir.
Yeşilay, günümüzde de son hızla, bütün modern bağımlılıkları da kapsayacak şekilde, bağımlılığı önleme, bağımlılıkla mücadele, ücretsiz bağımlılık danışmanlığı ve tedavi hizmetleri vermektedir. Yüzlerce şube ve temsilcilikle, yüzden fazla Genç Yeşilay kulübüyle, milyonlarca gönüllü ile Dünya çapında proje ve yarışmalara öncülük etmektedir.
Bütün okurlarımı, Alanya Temsilcisi olarak atandığım Yeşilay Derneği bünyesinde her türlü bağımlılığa karşı mücadeleye ve gençlerimize sahip çıkmaya davet ediyorum. 1-7 Mart Yeşilay haftası vesilesiyle mazimizi ve ecdadımızı andık. Bugüne de ışık tutmaya çalıştık. Sağlıkla kalın. Saygılarımla.