Akşam yemeğinin ardından birçok kişinin vazgeçilmezi olan çay, Prof. Dr. Canan Karatay'ın uyarısıyla gündeme geldi. Karatay, yemeğin ardından çay içmenin demir emilimini engellediğini ve kansızlığa yol açtığını söyledi.
Sağlıklı beslenme ve hastalıklar hakkında yaptığı açıklamalarla tanınan Prof. Dr. Canan Karatay, bu kez de yemeğin ardından çay içmenin zararlarına dikkat çekti. Karatay, Türk toplumunda yaygın olan bu alışkanlığın kansızlığa yol açabileceğini ve halsizlik, uyku fazlalığı ve sık sık hastalanma gibi belirtilere neden olabileceğini söyledi.
Karatay, "Eğer kronik olarak demir eksikliğiniz varsa, kronik bir şekilde kansızlıktan muzdarip iseniz bilin ki gluten entoleransınız var. Yani bağırsaklardan yeterli bir şekilde yedikleriniz sağlıklı da yeseniz dahi emilmiyor. Kansızlığın en büyük belirtisi halsizlik, uyku fazlalığıdır. Devamlı uyumak isteriz. Yorgunluk görülür. Bir de kişiler sık sık hastalanmaktadır. Çünkü bağışıklık sistemini de etkiliyor." dedi.
Karatay, besinlere önem vermenin ve yemekten sonra hemen çay içmemenin önemini vurguladı. Uzman isim, çayın kırmızı ette bulunan demirin emilmemesine neden olduğunu ve "Türkiye'deki yaygın kansızlığın en önemli sebeplerinden biri budur." diyerek özellikle yemek sonrasında çay tüketiminin azaltılması gerektiğini söyledi. -Haber Merkezi