Rakip turizm destinasyoları son günlerde aşırı turizme karşı harekete geçmeyi planlarken, bu rakip destinasyonların misafire getireceği vergi yükünün karşısında Türkiye’ye olan talebi arttırır mı sorusunu akıllara getirdi. Son olarak 10,4 milyon nüfuslu Yunanistan'da yıllık turist sayısı 30 milyonu aşan ülkenin, aşırı turizme karşı harekete geçmeye hazırlanmasının, misafirin rotasını Türkiye’ye döndürmesine neden olur mu? sorusuna karşılık konuşan TGA Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Cimrin, “Aşırı turizme vergi hamlesi bize avantaj sağlamayacaktır. Misafirler bu uygulamaya alışık ” dedi.

“MİSAFİRLERDEN ŞEHİR VERGİSİ ALINMALI”

Avrupa başta olmak üzere birçok ülkede bu uygulamanın devrede olduğunu belirterek Türkiye’nin de en kısa süreçte bu kararı alması için çaba gösterdiklerini belirten Cimrin, “Aşırı turizme karşı rakip ülkelerin aldığı önlemler yani vergi sistemini ödeyen misafir artık gitmeyeceğim demez. Bu kararın bizim ülkemize ekstra talep yaratacağını sanmıyorum. Fakat bu durum bize çok güzel bir örnek oluşturur. Çünkü bizlerinde ilerideki dönemlerde aşırı turizm ile karşılaşma durumlarımız olabilir ama hala o noktada değiliz” dedi.

“TURİZMİN AMORTİSMANI VAR”

“Turizmin her halükarda bir amortismanı var” şeklinde konuşarak misafirden şehir vergisi alınması gerektiğinin altını çizen Cimrin, “Bana göre şehir vergisi Türkiye’de de uygulanmalı. Türkiye’ye gelen her yolcudan cüzi bir miktarda alt yapıda kullanmak üzere şehir vergisi alınmalı. Misafirlerimiz bu vergiyi diğer ülkelerde vermeye zaten alışık. Sadece bizim ülkemiz uygulamıyor. Ama artık turizm ile ilgili yatırımlarımızın amortismanlarını karşılayabilmek için her gelen yolcudan vergi tahsil edilmeli. Bu durumda hiçbir misafir Türkiye’de vergi veriyorum diyerek tatil kararından vazgeçmez. Makul rakamlarda olmak üzere şehir vergisi bizlerde de gündeme gelmeli” dedi. -Alkın BİRİCİK 

Muhabir: Alkın BİRİCİK