Antalya'da musluklarından su içilebilecek mi sorusu, 31 Mart Yerel Seçimleri'nde AK Parti Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hakan Tütüncü'nün vaatleri ile gündeme gelmişti. Peki, Antalya'nın musluklarından su içmek gerçekten sağlıklı mı? Evsel su arıtma cihazı kullanmak gerekli mi? Antalya Su ve Atık Su Genel Müdürlüğü (ASAT) ve Akdeniz Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehtap Türkay, bu konuda net bir cevap veriyor: Evet, Antalya'da musluk suyu içilebilir. Antalya'nın suyunun kireçli olmasının nedeni, yeraltından süzülüp gelmesi ve kalsiyum karbonattan oluşan kireçtaşından geçmesidir. Bu durum, suyun sert olmasına neden olur. Fakat bu sertlik, suyun sağlıksız olduğu anlamına gelmez. Hatta kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller bakımından baraj suyundan çok daha zengindir.

HER GÜN DENETLENİYOR

ASAT Laboratuvar Müdürü Adil Doğan, Antalya'nın suyunun her gün 240 farklı noktadan örnek alınarak denetlendiğini ve analiz edildiğini belirtiyor. Bu sayede suyun kalitesi ve insan sağlığı için herhangi bir risk oluşturmadığı da teyit ediliyor. Doğan, suyun kireçli olmasının sağlık açısından bir sorun teşkil etmediğini, sadece damak tadı bakımından sert gelebileceğini söylüyor. Damak tadı için suyu soğuk halde cam damacanada, sebilde ya da dolapta cam sürahi ya da şişelerde muhafaza edip içmek önerisinde bulunuyor.

İNSAN SAĞLIĞI İÇİN UYGUN

Doç. Dr. Mehtap Türkay da Antalya'daki suyun içme kalitesinin insan sağlığı için uygun olduğunu ve nitelikli ve kaliteli olduğunu vurguluyor. Sert suyun sağlığa zararlı olmadığını, aksine bazı ekolojik çalışmalarda sert su tüketen bireylere oranla yumuşak suyu tüketenlerde inmeler ve kalp hastalıklarının daha sık görüldüğünü belirtiyor. Türkay, su arıtma cihazlarının düzenli bakımlarının ihmal edilmesi ve filtrelerinin belli bir süre sonunda değiştirilmemesi halinde suyun niteliğinin ve kalitesinin bozulabileceği uyarısını yapıyor. -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi