Türkiye

Türkiye'nin mandalinalarını bir ülke daha çevirdi: Nedeni ise korkunç

Türkiye'den Slovakya'ya ihraç edilmek üzere gönderilen Satsuma cinsi mandalinalarda, Avrupa Birliği’nin belirlediği pestisit limitinin 4,4 katı kadar 'chlorpyrifos-methyl' maddesi tespit edildi. Bu durum, Slovakya tarafından 21 Ekim’de yapılan inceleme sonrasında mandalinaların geri çevrilmesine yol açtı. Ürünler, Bulgaristan sınırında imha edilmek üzere gönderildi.

Abone Ol

SLOVAKYA'YA GİDEN MANDALİNALARDA YASAKLI PESTİSİT TESPİTİ

Slovakya'ya yapılmak istenen mandalina ihracatında, 'chlorpyrifos-methyl' adlı yasaklı bir tarım ilacının kalıntısı, Avrupa Birliği tarafından kabul edilen maksimum limitin 4,4 katına kadar çıktı. Bu durum, Slovakya gümrüğünde tespit edilerek, 21 Ekim'de söz konusu mandalinalar geri gönderildi. Ürünler, Bulgaristan sınırında imha edilmek üzere depolandı.

ZİRAAT ODASI BAŞKANINDAN AÇIKLAMA 

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Adana'nın narenciye üretimindeki liderliğine dikkat çekerek, "Ülkemizin narenciye üretiminin önemli bir kısmı Adana'dan karşılanıyor. Yurt dışı ihracatımızda kaliteyi ve güvenliği ön planda tutuyoruz. Söz konusu ürün, Slovakya'ya gönderilmeden önce titizlikle analiz edilmişti. Ancak sınırdaki analizde tespit edilen kalıntı nedeniyle ürün geri çevrildi" dedi.

Doğan, çiftçilerin yasaklı ilaçlar kullanmadığını belirterek, "Chlorpyrifos-methyl, 5 yıl önce yasaklanan bir madde olup, piyasada bulunmamaktadır. Ancak geçmişte kalmış bir ilacın bilinçsizce kullanılması olasılığını göz ardı edemeyiz. Bu tarz durumlar analize yansıyarak geri çevrilmelere yol açabiliyor. Ürünlerin iç piyasaya girmesi söz konusu değil; bu tür durumlar titiz analizlerle önleniyor" açıklamalarını yaptı.

CHLORPYRİFOS-METHYL'İN SAĞLIK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Chlorpyrifos-methyl, böcek ilaçları olarak yaygın kullanılan, ancak sağlık üzerinde ciddi etkiler yaratabilecek bir madde. Türkiye'de 2021 yılında yasaklanan bu madde, özellikle nörolojik gelişimi olumsuz yönde etkileyebiliyor ve çocuklar üzerinde tehlikeli olabiliyor. Birçok ülkede yasaklanmış olan bu madde, Avrupa Birliği'nde de gıda güvenliği açısından büyük riskler taşıyor.