Türkiye'de ise son 9 yıldır uygulanmakta olan kalıcı yaz saati uygulaması nedeniyle herhangi bir saat değişikliği yapılmayacak. Bu durum, Avrupa ülkeleriyle Türkiye arasındaki saat farkını 2 saate çıkaracak. Aynı zamanda milyonlarca çalışan ve öğrenci, sabah saatlerinde karanlıkta yola çıkmak zorunda kalacak.

Dünya genelinde 71 ülke, gün ışığından daha fazla yararlanmak için yaz saatinden kış saatine geçiş yapacak. Türkiye'deki sabit saat uygulaması, enerji tasarrufu gerekçesiyle savunulurken, toplumun geniş kesimlerinden bu duruma yönelik eleştiriler gelmeye devam ediyor.

AVRUPA'DA KİŞ SAATİNE GEÇİŞ VE SAAT FARKI
Avrupa ülkeleri, 26 Ekim Cumartesi'yi 27 Ekim Pazar'a bağlayan gece saatlerini 03:00’te bir saat geri alacak. Ancak Türkiye'de kış saati uygulaması yapılmadığı için, Avrupa ülkeleri ile Türkiye arasındaki saat farkı 2 saate çıkacak.

BAKAN’DAN AÇIKLAMA
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, kış saati uygulaması ile ilgili bir değişiklik planlanmadığını, ancak illerin mesai ve okul saatleriyle ilgili düzenleme yapabileceğini açıkladı. Böylece 2024 yılında da kış saati uygulanmayacak ve saatler geri alınmayacak.

TÜRKİYE’NİN SABİT SAAT UYGULAMASI
Türkiye, 2016 yılından beri kış saati uygulamasını terk etmiş durumda. Bu tarihten itibaren GMT+3 diliminde kalıcı olarak sabit saat uygulaması yürürlükte. Bu düzenleme, Berat Albayrak’ın Enerji Bakanlığı döneminde enerji tasarrufu amacıyla başlatılmıştı. 2017 yılında uzatılan uygulama, 2018'de Cumhurbaşkanlığı kararıyla kalıcı hale getirildi.

DÜNYA GENELİNDE SAAT UYGULAMALARI
Bilim ve Aydınlanma Platformu’nun raporuna göre, dünya üzerindeki ülkelerin yaklaşık yüzde 40'ı gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla geçici yaz saati uygulamasını sürdürüyor.  -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi