Turizm kenti nasıl olunur…

Abone Ol


Herşeyden önce göze, sonra gönüllere hitap eden ve talebi yaratmak için ekonomik gerçeklere göre fiyatlandırma ile sürdürülebilir bir turizm hedefinde olan tüm destinasyonlar seyahat hareketlerinin yarattığı faydadan en fazla yararlanma yolunda sürekli kendini geliştiren ve yenileyen bir çalışmanın içindedir... Alanya özelinde belki kentsel dönüşüm çalışmalarının yoğunlaştığı bu dönemde yeniden yapılanmalar bunun için bir fırsat olabilir.
Burada öncelik, bölgenin tarihi dokusuna zarar vermeyen , yüksek yapıların olmadığı ve şehrin kimliğini koruyan düzenlemelerin yapılmasıdır. Varolan ve yıkılmaya yüz tutmuş tarihi nitelikte yapıların bürokrasi anarşisine takılmadan belediyenin insiyatifinde yeniden ayağa kaldırılması Alanya Belediyesinin diğer çalışmalarına baktığımızda en pratik ve sonuç veren çalışmadır.. Bunların arttırılması tarihi dokunun korumasına da olumlu katkı sunacaktır. Yoksa daha önce örneklerini gördüğümüz gibi sebebi bilinmeyen bir yangınla yada zamana karşı koyamayarak yıkılarak yok olacaklardır..
Gelen misafirin kentin ruhunu hissettirecek alanların arttırılması önemlidir.
“Old Town” yani “eski şehir” alanları turizm ile adı anılan tüm destinasyonların cazibe merkezleridir.
Alanya özelinde Kaleiçi bölgesinde yapılan çalışmalar bu anlamda değerlidir. Misafirin bu alanlara ulaşımını kolaylaştırmak ve bu alanlarda daha fazla vakit ayırabileceği hizmet kalemlerini yöresel özellikler göz önüne alınarak çoğaltmak daha fazla misafirin ilgisini çekecektir.
24 saat hareketin temiz, düzenli ve güvenli olarak yaşandığı alanların sayıları arttırılmalıdır. Kentimizde bulunan iskele bölgesi bunun için en önemli değerimiz olabilir. Yurt dışı ve yurt içi rakibimiz durumundaki kıyı şehirlerinin ana çekim merkezlerinden biri olan liman alanları ile karşılaştırıldığında bu alanlarda yapacaklarımız olduğu görülmektedir. Bugüne kadar gündeme gelen projelerin hızla hayata geçirilmesi gereklidir ve zorunludur..
Yıllardır Alanyanın en gözde köşelerinden birinde olan arıtma tesislerinden zaman zaman ortaya çıkan dayanılmaz koku sorununa çözüm üretilememesi düşündürücüdür..
Belki kentin sokakları olmalıdır.. Sokaklar kentin kimliğini yansıtır.. Yöresel yemeklerin yapıldığı bir sokak, küçük el işlemelerinin yapıldığı bir sokak, Alanya’ya özgü meyvelerden yararlanılarak farklı ürünlerin sergilendiği bir sokak, kültür ve sanat hareketlerinin olduğu bir sokak …….
Ana caddelerimizde sahip olacağımız ağaçların seçimi bile onların kente olan katkılarını etkileyecektir.
Bir sahil şehri olarak Balık halimizin tüm misafirlerin dikkatini çekecek şekilde düzenlenmesi bile burayı ziyaret edeceklerin artmasına yol açacaktır.
Çekim merkezlerindeki dükkanların yapıları şehrin tarihi ve dokusu ile özdeşleşmeli ve dikkat çekmelidir.
Alanyanın dinamik yapısı , dünyanın bir çok ülkesinden misafir ağırlaması, yaz-kış yaşayan aktif bir nüfusunun olması, şehirde yaşayan yabancıların sosyal ve ekonomik katkıları varolan değerlerle birlikte yenilikleri yaratmayı mümkün kılıyor.
Bu yönde yapılacak çalışmalar gelen misafir profilinin de değişmesine katkı sunacağı gibi bölgeye gelen misafirin “görmezsem olmaz” diyeceği yerlerin sayısının artmasına sebep olacaktır.
Varolan değerlerin, düzgün işleyen bir trafikle, ulaşılabilir çekim merkezleriyle, düzenli şehir yapısıyla, daha fazla yeşiliyle, estetik kaygılarla yapılan düzenlemelerle desteklenmesi yaşanabilir bir şehir olmanın yanında daha fazla talep edilen bir turizm kenti olmamıza katkı sunmasını kaçınılmaz kılacaktır.
Belki Pandemi sonrası yeni süreç varolan çalışmaların yoğunlaştırılması ve yeni planlarla desteklenmesi için yeni bir başlangıçtır..