Teknoloji Bağımlılığı

Abone Ol

Aslında teknoloji bağımlılık yapmaz, insanlar teknolojiye bağımlı hale gelebilir. Bu hafta Yeşilay’ın birikimlerinden yola çıkarak size teknoloji bağımlılığı sorununu ve çözümlerini anlatacağım. İnsanlar niye teknolojiye bağımlı olur sorusunun tek bir cevabı yoktur. Bir ailede bağımlılık varsa o ailedeki bir kişinin, genetik geçişten dolayı bağımlı olma riskli yüksektir. Ayrıca, bir kişide depresyon, sosyal fobi ya da başka psikopatolojiler varsa bu kişide internet bağımlısı olma riski çok yüksektir. Kişilik özellikleri bakımından içe kapanık, kendini ifade edemeyen insanların internet bağımlısı olma riski çok daha yüksektir. Anne babadan bağımlılık görmüş bireylerin ve sosyal anlamda kendini ifade edemeyen, sosyal çevresiyle ilişki kuramayan, arkadaş çevresi bağımlı insanların bağımlı olma riski çok çok daha fazladır.
Teknoloji ve internet bağımlılığını önlemek için atılması gereken önemli iki adım var. Birincisi; çocuklara ve gençlere doğru bir bilgilendirme ile sağlıklı bir çerçeve çizmektir. Yani, internetin ve teknolojinin sağlıklı ve doğru olarak nasıl kullanılacağıyla ilgili detaylı, doğru ve yeterli bilgi vermek ve bu bilginin alışkanlık haline gelmesini sağlamaktır.
İkincisi; teknoloji ve internet bağımlılığına sebep olan risk faktörlerini ortadan kaldırmaktır. Şehirleşmeyle beraber çocukların ve gençlerin yaşam alanları inanılmaz derece daralmış durumdadır. Bundan dolayı enerjilerini boşaltmakta, kendilerini ifade etmekte ve sağlıklı bir şekilde sosyalleşmekte sıkıntı yaşıyorlar. Bunun çözümü olarak çok kolay ulaşabildikleri, her şartta kabul edilebildikleri ve oldukça ekonomik olan internete yöneliyorlar. Çocuklar ve gençler başta olmak üzere çokları, teknolojiyi ve interneti, kendilerini ifade etmede ya da enerjilerini boşaltmada çok ciddi ve yaygın bir araç olarak kullanıyorlar. Dolayısıyla internet bağımlılığını önlemek anlamında atılacak en önemli adım, çocuklara gerçek hayatta yaşam alanı sağlamaktan geçiyor.
Teknoloji bağımlılığından kurtulmak için; gerçekten teknolojiye bir bağımlılık varsa bununla alakalı uzman desteğine başvurulmalıdır. Teknoloji bağımlılığına sebep olan durumlar ortadan kaldırılmalıdır. Hayat tarzından kaynaklı sebepler varsa hayat tarzının değiştirilmesi, sosyal sebeplerden kaynaklanan sebepler varsa sosyal çevrenin yeniden gözden geçirilmesi gerekir. Psikolojik anlamda bir alt yapı söz konusuysa, kişinin sorunlarını çözmesi gerekir. İnsanlar kendilerini ve zaaflarını daha iyi tanımalıdır. Bu anlamda belki en çok üzerinde durulması gereken şey, teknoloji bağımlılığı yaşayan bir insanın bu sorunu kabul etmesi, bu sorunla alakalı yardım istemekten utanmaması, bu sorunu aile üyeleriyle, yakınlarıyla paylaşması, onların desteğini istemesi, bu sorunla alakalı yapabileceği teknikleri, taktikleri öğrenmesi ve hayatına uygulamasıdır.
İnternet üzerinden oynanan şans oyunları; Kazanç veya kayba dayalı bütün şans oyunları kumar içerisine girer ve ciddi şekilde bağımlılık yapma potansiyeli ve riski taşır. Özellikle son zamanlarda internet üzerinden oynanan şans oyunlarının sayısı gençlikte ciddi anlamda artmaya başladı.
Sonuç olarak; Aileler, aile kurumunun önemini hatırlamalıdır. Çekirdek ve geniş aile başta olmak üzere büyük bir güvenli sosyal çevre oluşturulmalı ve çocuklar bu çevrenin içinde yaşamaya teşvik edilmelidir. Sorunları fark edilmeli ve çözüm aranmalıdır. Çocuklara doğru ve yeterli ilgi gösterilmelidir. Teknoloji bizim hizmetimizde olmalı ve hayatımızı kolaylaştırmalıdır. Bizi esir almamalıdır. Evlatlarımıza sahip çıkalım. Sağlıkla kalın.