Ekonomi

Tarımsal girdi Ekim'de yükselişte

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Ekim ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Çandır, Ekim ayında Tarım-GFE’nin aylık bazda yüzde 2.75, yıllık bazda ise yüzde 32.59 arttığını belirterek, “Bu oranlar, son 9 yılın Ekim ayı ortalamaları olan yüzde 34.43 seviyesine oldukça yaklaşmıştır. TÜİK’in açıkladığı verilere göre tarımsal girdi fiyatlarındaki enflasyon hem aylı

Abone Ol

GİRDİ MALİYETLERİNDE ARTIŞ DEVAM EDİYOR


Tarım-GFE’nin detaylarına da değinen Çandır, tarımda kullanılan mal ve hizmetlerin fiyatlarının Ekim ayında aylık yüzde 3.04, yıllık ise yüzde 31.03 oranında yükseldiğini kaydetti. Yem fiyatlarının yüzde 5.32 oranındaki artışla en fazla yükselişi gösterdiğini vurgulayan Çandır, yıllık bazda ise veteriner hizmetlerinde yüzde 60.13, gübrede yüzde 55.02 ve diğer girdilerde yüzde 64.81 oranında artış yaşandığını dile getirdi.

ÜRETİCİ FİYATLARININ SÜRDÜRÜLEBİRLİĞİ YÜKSEK


Başkan Çandır, TÜİK’in açıkladığı Ekim ayı tarımsal üretici fiyat endeksi (ÜFE) verilerine de atıfta bulundu. ÜFE’nin Ekim ayında aylık yüzde 5.03, yıllık ise yüzde 35.46 oranında arttığını ifade eden Çandır, bu artışların son 10 yıllık ortalamaların üzerinde olduğuna dikkat çekti. Üretici fiyatlarının, tarımsal girdi maliyetleri ile dengeli seyretmesinin sürdürülebilirlik açısından hayati olduğunu belirten Çandır, şunları ekledi:
“Son bir yıl içinde üretici aleyhine bir eğilim hakimdi. Ancak Mayıs, Haziran ve Ekim aylarında bu durum kısmen üretici lehine değişmiştir. Yıllık bazda, girdi maliyetleri ile üretici fiyatlarındaki artış birbirine yakın seyretmiştir. Ancak üretici fiyatlarının, tarımsal girdilerden daha yüksek bir artış göstermesi, sürdürülebilir bir tarım için önemlidir. Çünkü üreticinin yalnızca girdi maliyetleri değil, başka maliyet kalemleri de bulunmaktadır.”

TÜKETİCİ ENFLASYONU ÜRETİCİ ENFLASYONUNU GERİDE BIRAKIYOR 


Tüketici fiyatlarındaki enflasyonun, üretici enflasyonunun üzerinde olduğunu vurgulayan Çandır, Ekim ayında TÜFE’nin aylık yüzde 2.88, yıllık ise yüzde 48.58 olarak açıklandığını söyledi. Gıda fiyatlarının ise aylık yüzde 4.33, yıllık yüzde 45.28 oranında arttığını ifade eden Çandır, şu bilgileri paylaştı:
“Yaş meyve ve sebze fiyatlarındaki enflasyon, aylık bazda yüzde 19.20, yıllık bazda ise yüzde 57.58 artış göstererek dikkat çekmiştir. Bu durum, tüketicinin maruz kaldığı enflasyonun, üreticilerin yaşadığı enflasyonu geride bırakmaya devam ettiğini göstermektedir.”