Tarım, hata kabul etmez! Disiplin şart

Abone Ol

Ülkemiz bir çok meyve türünde anavatan konumundadır. Çok sayıdaki meyve türü, Kafkaslardan, Orta Asya’dan Dünya’ya bu coğrafya’dan yayılmıştır. Bazı meyve türleri ise yurtdışından, farklı coğrafyalardan ülkemize gelmiş ve kültüre alınmıştır. Bu meyve türlerinden biriside, Avokado türüdür. Ama gelin görünki bu meyve türü maalesef sahipsizdir. Sahipsiz derken, fidan üretiminden,ürün satışına kadar yeterli organize olamıyoruz, fidan üretiminde, hangi anaç, hangi çeşit, hangi mevkiye hangi çeşit, üretim için gereken aşı kalemi (aşı gözü), anaç üretimi için gerekli tohum nereden ve nasıl temin ve tedarik edilmelidir? Bunlar ciddi şekilde disipli değil.
Sağlıklı, ismine doğru, gittikçe artan verim, uluslararası rekabet gücü, üretici gelirinde ciddi artış vb tüm hadiselerin temeli işe ismine doğru-sağlıklı-sağlam fidan üretimine başlamaktan geçiyor. Nasılmı?
Kamu kurum ve kuruluşları fidan üretmemeli!, fidan üretimi için gerekli aşı gözü ve anaç üretimi için, tohum temin ve tadariki yapmalıdır. Özel sektör, fidan üretiminde daha dominant ve etkin olmak zorundadır. Devlet! fidan üreticisi olmamalıdır, kontrol ve denetleme daha rasyonel olur diye düşünüyorum. Son 10 yılda yüzbinlerce Avokado fidanı üretilip satıldı, sahaya dikildi. Üretim miktarımız 4-5 bin tonların çok çok üzerinde olmalıydı. Dikilen fidanların meyveye yatmış, verime başlamış olması gerekiyordu. Peki verim, dikilen fidan sayısına paralel neden artmıyor. Anaç seçimi, çeşit seçimi, aşı kalemi seçimi, fidanlıklara-fidan üreticisine bırakılmamalıdır. Devlet, fidan satışı değil, fidan üretimi için gerekli tohum ve aşı kalem damızlıklarını kurarak, ismine doğru, sağlıklı fidan üretimine katkı vermelidir. Ülkemiz Avokado yetiştiriciliğinde söz sahibi olmak istiyorsa, başta Ziraat Odaları olmak üzere, yerel yönetimler (Belediye), fidan üretimi için, ismine doğru aşı kalemi ve tohum tohum damızlıklarını bir ana evvel hayata geçirmelidir. Ziraat Odaları fidan satmamalıdır, fidanın temeli olan, aşı gözü ve aşı kalemi tedarik etmelidir. Hızlı bir şekilde, Sahada Ülke meyve üretimini etkileyen yanlış çeşit! yanlış anaç! kullanımının önüne bir an evvel geçilmelidir. Yerel yönetimler ve Ziraat Odaları ülkemiz bitki üretimine, Meyvecilik üretimine ciddi katkı sunmak istediklerini biliyoruz, Ancak başlama noktası konusunda eksiklikler var, ilk adım, TOHUM, VE AŞI GÖZÜ (KALEMİ) damızlıklarını kurmak olmalıdır. Kazanan çiftçi olacaktır. Çitfçi, diktiği fidanın, anacını-çeşidini !! zerre şüphe duymadan dikecektir. Çünkü, bunların temin yeri Ziraat Odasına bağlı damızlık parsellleri olacaktır. Gelin, Meyveciliğimize tohumdan başlayarak et atalım, sektörü disiplinize edelim,, kazanan Ülkemiz olsun, kazanan çiftçimiz olsun !!