Ekonomi

Tapu sahipleri için son uyarı! Yaptırmayana 3500 lira ceza

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeye göre, taşınmaz beyanlarını zamanında yapmayan tapu sahipleri ciddi para cezaları ile karşılaşacak. 3.500 TL olarak belirlenen ceza, her yıl verilmesi gereken beyanların zamanında yapılmaması durumunda uygulanacak. Önceki dönemde bu ceza 95 TL iken, yeni düzenleme ile ceza miktarı büyük ölçüde artırıldı. Uzmanlar, tapu sahiplerinin yüksek cezalardan kaçınmak için beyannamelerini zamanında sunmaları gerektiğini vurguluyor.

Abone Ol

Yeni bir düzenlemeyle tapu sahiplerine önemli bir yükümlülük getirildi. Taşınmaz beyanlarını zamanında yapmayanlara 3.500 TL ceza uygulanacak. Resmi Gazete'de yayımlanan bu karar, tapu sahiplerini doğrudan etkiliyor. Önceki uygulamada 95 TL olan ceza miktarının, yeni düzenlemeyle 3.500 TL'ye yükseltildiği açıklandı. Uzmanlar, tapu sahiplerinin cezalardan kaçınmak için beyannamelerini zamanında bildirmelerini öneriyor.

CEZA MİKTARI YÜKSELDİ

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, "Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" çerçevesinde yapılan değişiklikle, taşınmaz beyannamesinin ilgili belediyelere veya kurumlardaki bildirimleri yapılmayan durumlarda uygulanan cezanın miktarı artırıldı. Önceki uygulamada, bu beyannameleri vermeyenlere 95 TL ceza kesilirken, artık bu miktar 3 bin 500 TL’ye yükseltildi. Bu ceza, tapudaki her hak sahibi için, beyannamenin her yıl verilmemesi durumunda katlanarak uygulanacak. Bu sebeple, beyannamesini zamanında vermeyen tapu sahiplerinin oldukça yüksek ceza ödemek durumunda kalabilecek. Uzmanlar, tapu beyannamesini henüz vermemiş olanların, ilgili belediyelere ve kurumlara hızla başvurarak beyannamelerini sunmaları gerektiğini vurguluyor.Hisseli tapuların satışında önemli bir ayrıntı da dikkat çekiyor. Bir hisse payının satışı gerçekleştirilirken, diğer ortakların önalım hakkı bulunduğu biliniyor. Öncelikli alım hakkı kullanılmadan yapılan satışlar iptal edilebiliyor, bu da hissedarların güvenliğini sağlıyor.

Önalım hakkı genel olarak geçerli olmakla birlikte, icra yoluyla gerçekleştirilen satışlarda bu hak geçersiz sayılabiliyor. Yani, bir hisse borç nedeniyle icra yoluyla satışa çıkarıldığında, önalım hakkı ortadan kalkıyor ve üçüncü kişiler bu hisse payını satın alabiliyor. -Haber Merkezi