Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle, Alanya Belediyesi, Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV) ve Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD iş birliğiyle gerçekleştirilen etkinlikte, Antik kentteki kazılar ve yapılan araştırmalara dayanan ‘İsmail Karamut’a Armağan Kitabı’nın lansmanı gerçekleştirildi. Kitap, 1994-2022 yılları arasında Syedra’da yürütülen kazı çalışmalarının mimari detaylarını ve elde edilen buluntuları ayrıntılı şekilde ele alıyor. Antik kentin derin geçmişine ışık tutan bu eser, Syedra’nın arkeolojik değerini bilimsel bir yaklaşımla gözler önüne seriyor. Lansmana katılan ziyaretçiler, bölgenin zengin tarihî dokusuna dair yeni bilgiler edinme fırsatı da buldu. Syedra’da ilk defa düzenlenen bu kültürel etkinlik, Antalya Kültür Yolu Festivali’nin bölgedeki antik kentlerin tanıtımına verdiği önemi vurgularken, Antalya’nın kültür ve tarih turizmine katkı sağlıyor.
“SYEDRA GÖZBEBEĞİMİZ OLARAK PARLIYOR”
Syedra Antik Kenti’ndeki hareketliliğin yakın zamanda daha da artacağına değinen Alanya Belediye Başkan Danışmanı ve ALTAV Başkan Yardımcısı Abdurrahman Açıkalın, “Böyle değerli bir ortamda sizlerle birlikte olmaktan çok mutluyum. Ne iyi ki Dr. İsmail Karamut zamanında bu kazıyı başlatmış; çok büyük katkı sağladı, değer verdi. Sonrasında Alanya Müze Müdürümüz Seher Türkmen görevi devralmış ve büyük bir titizlikle devam ettirmiş. Ardından ise Doç Dr. Ertuğ Ergürer’in son derece özverili çalışmalarıyla Syedra Antik Kenti, günümüzde hakikaten gözbebeğimiz olarak parlıyor. Ben inanıyorum ki yakın bir zaman içerisinde, tıpkı BİR Kuşadası örneğinde görüldüğü gibi, -orada biliyorsunuz turistleri alır Efes Tiyatrosu'na götürürler- yakın bir zaman sonra benzeri bir çalışmanın, benzeri bir hareketliliğin burada da yaşanacağına inanıyorum. Ayrıca Belediye Başkanımız Osman Tarık Özçelik de Alanya’nın bir turizm markası olarak yükselmesi konusunda çalışmalarını yürütüyor. Kendisi Paris’te UNESCO Dünya Miras Listesi’nde Alanya’nın kalıcı olarak kalması için bir toplantıya katıldı; o yüzden aramızda olamadı. Onun için de bu organizasyonun büyük bir önem taşıdığını belirtmek isterim. Tarihe ışık tutan böyle bir kitabın oluşmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.
“VEFA DUYGUSUNUN ÖNEMİNİ BİLEREK BANA ARMAĞAN EDİLEN BU KİTAP İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM”
Alanya’da bir dönem Müze Müdürlüğü görevini yürüten ve Syedra kazı çalışmalarının başlamasına öncü olan Dr. İsmail Karamut, “Alanya ilçe sınırları içerisinde bulunan, halk tarafından Asartepe olarak adlandırılan ve ilçeye yaklaşık 20 km uzaklıktaki Syedra Antik Kenti, yıllardır yerli ve yabancı araştırmacıların, bilim insanlarının dikkatini çekmiştir. Syedra, gerek konumu gerek panoraması, sütunlu caddesi, hamamı, tiyatrosu ve tapınağı ile Roma İmparatorluk döneminin en görkemli kentlerinden biridir. 1994 yılında Alanya Müzesi’nde, kentin çevre düzenlemesi ve temizlik çalışmaları kapsamında kurtarma çalışmalarına başladık. Beş yıl süren çalışmalar sonucunda sütunlu cadde temizlenmiş, Syedra tarihi ve Roma İmparatorluğu için çok önemli bilgiler sunan önemli bir yazıt bulunmuştur. Syedra’nın taşınabilir buluntuları ve bazı mozaikler müzeye taşındı. 2019 yılında Ertuğ Ergürer başkanlığında kazılara yeniden başlanıldı; Cumhurbaşkanlığı ve Bakanlık izinleri ile 12 ay boyunca sürekliliği olan kazılara dönüştü. Bu süreçte kazılarda büyük bir ivme kazanıldı. Doç. Dr. Ertuğ Ergürer ve ekibi çok önemli buluşlara imza attı ve Kilikya bölgesi ile Anadolu’nun en önemli antik kentleri arasına dahil ettiler. Vefa duygusunun önemini bilerek benim için bir armağan kitabı hazırlayan Syedra Kazı başkanı Doç. Dr. Ertuğ Ergürer ve kazı ekibine, Alanya Müze Müdürü Seher Türkmen ve müze ekibine, katkı sunan herkese teşekkür ederim” dedi.
“SYEDRA’DA BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİK”
Syedra Kazı Başkanı Dr. Ertuğ Ergürer, “Bugün burada bizim için de bir ilk. Syedra’da böyle bir etkinlik yapabileceğimiz belki geçtiğimiz yıllarda aklımızda bile yoktu, düşünemezdik böyle bir etkinliği burada. Ama Syedra’yı belli bir noktaya getirdiğimize inanıyorum. Peki, biz neden böyle bir etkinlik yaptık? Syedra’daki çalışmalar 2019 yılında benim başkanlığımda yapıldı ancak bu çalışmaların öncülüğünü, Syedra’nın ilk kez adının duyurulması 1994-1999 yılları arasında Alanya Müzesi tarafından Dr. İsmail Karamut başkanlığında yürütülen çalışmalarla oldu. Şu an burada oturduğumuz bölüm, 1994-1999 yılları arasında İsmail Bey ve ekibi tarafından açılmıştı. Biz burayı küçük bir dokunuşla, restorasyonla ayağa kaldırdık. Arkeolojik çalışmalarda veriler ve bunların değerlendirilmesi çok önemli. O yıllarda büyük bir çalışma yapılmıştı ve bu malzemenin değerlendirilmesi, ilerideki çalışmalarımız için bize önderlik etmesi adına, 1994-1999 yılları arasındaki malzemeyi değerlendirmeye başladık. Bizim için de bu kitabı çıkarırken en anlamlı olan, o dönemin kazı başkanı olan İsmail Bey’e bu kitabı armağan etmek oldu. Bundan büyük bir mutluluk ve onur duyuyoruz. Syedra’daki kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı izni ve desteğiyle yürütülüyor. Bu süreçte sadece Bakanlığımızdan destek almadık, altı yıldır Alanya Belediyesi'nin de çok büyük desteğini gördük. Bunun dışında çok değerli insanlar da bize çok önemli katkılarda bulundular. Kitabımızda onlara da teşekkür ettik. Buradan da bir kez daha bizlere destek olan, organizasyonumuza katılan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu. (ALTAV Basın Bülteni)