Sosyal Sağlık ve İyi İnsanlar

Abone Ol

Sağlığın en net tanımı; biyolojik, psikolojik ve sosyal yönden sağlam olmaktır. Fakat maalesef genelde psikolojik ve sosyal sağlık ihmal edilmektedir. Hastalar çoğu zaman psikolojik ve sosyal sağlığı önemsememektedir. Oysa psikolojik ve sosyal yönden sağlam olmayan insanın biyolojik sağlamlığı yeterli olmamaktadır. Psikolojik sağlık konusunda, psikiyatri uzmanları ve psikologların özverili çalışmaları sayesinde mesafe alınmıştır. Günümüzde insanların büyük bir kısmı, psikolojik sorunlarına çekinmeden çare arayabilir duruma gelmişlerdir. Sosyal sağlığın da bir an önce yeterince ele alınması gerekmektedir. İnsanların bir kısmı sosyal yönden yaşadıkları sorunlar sebebiyle sağlıklarından olmaktadırlar.
Değerli sosyologlardan Doç. Dr. Ali Öztürk, baş editörü olduğum uluslararası bilimsel derginin son sayısında (Turkish Journal of Health and Sport) sosyal sağlık üzerine önemli bir makale yayınladı. Bu makalesinde; ‘’…Oysaki sağlık, biyolojik, fizyolojik, psikolojik ve toplumsal tarafıyla çok boyutlu bileşenler içermektedir. Bu yüzden sosyolojiye, tarihe, istatistiğe, ilahiyata, antropolojiye, arkeolojiye ve benzeri birçok bilim dalına şiddetle ihtiyacı vardır. Ayrıca toplumu dikkate alan çok yönlü bir hizmet ve iş birliği aklına ve uygulamasına da ihtiyaç vardır. Korona virüs toplum sağlığı paradigmasını yeniden gündeme getirdi. Daha önce hasta doktor ilişkisinin baskın olduğu tıp anlayış ve uygulamaları şimdi daha çok toplumsal gerçekliğin merkeze alındığı bir çerçeveye doğru ilerlemektedir…’’ Şeklinde tespitlerde bulunmuştur. Sağlığın önemli sosyal bileşenine parmak basmıştır. Bu tespit, tıp bilimlerinde çığır oluşturabilecek önemli bir dönüşümü işaret etmektedir.
Sosyal sağlığı korumak için iyi insanlarla birlikte yol yürümek önemlidir. Alanya’da çevremizde bulunan ve iyilik derdinde olan çok sayıda isime bu manada teşekkür etmek gerekir. Türk Kızılay bünyesinde iki yıldır gece gündüz, maddi, manevi her türlü fedakarlıkla iyilik yapan; şube başkanı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Dikici ve değerli yönetim ekibine, arka planda kalıp bağışlarıyla yanımızda olan gerçek kahramanlara ne kadar teşekkür edilse azdır. Topluma faydalı olmak ve bunu hiçbir karşılık beklemeden yapmak oldukça önemlidir. İnsanlarla ve toplumla iyi niyete dayalı olarak kurulacak doğru ilişkiler sosyal sağlığımızı destekler ve bizi gerçek manada sağlıklı bir birey olmaya daha fazla yakınlaştırır.
Yıllar önce, ‘Sağlık; biyolojik, psikolojik ve sosyal yönden sağlam olmaktır’ tanımını okuyunca her bireyin bu manada ne kadar sağlıklı olduğunu sorgulaması gerektiğini düşünmüştüm. Bu gerçeğe göre, sosyal sağlığın her yönüyle ele alınmasını ve tıp bilimleri içerisinde daha geniş yer bularak toplum sağlığı açısından önemli bir fayda getirmesini dilerim. İyilik edelim, ruhumuzu ve bedenimizi iyileştirelim. Psikolojik, biyolojik ve sosyal sağlığın birbiriyle iç içe ve kesişim halinde olduğunu unutmayalım. Sosyal bozukluğu olan ve toplumda sıkıntı oluşturan insanların kendi bünyeleri içinde de sağlık açısından sorunlu olduğunu bilelim. Onları topluma kazandırmak için elimizden gelen desteği sunalım. Sağlıkla kalın. Saygılarımla.