Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayınlanmıştı. Gelirlerin kayda geçirilmesi ve kayıt dışılığın önüne geçilmesi için yapılan düzenlemeye göre, vergi mükellefi olmayanların da vergi mükellefleriyle yapacakları 7 bin lira üzerindeki ödemelerini banka, finans kurumları veya posta idaresi aracılığıyla yapmaları artık zorunlu olacak. Bununla birlikte gelir altyapısı ve vergi kaydı adına olumlu olduğunu ancak uygulama ile birlikte banka ve kart harcamalarının yükseleceğini hal böyle olunca banka komisyonlarının vatandaşa yük bindireceğini belirten Alanya Pansiyoncular, Otelciler, Kafeteryacılar ve Turistik Eşya Satıcıları Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci ve Alanya Bakkallar Odası Başkanı Hilmi Özdemir, vatandaşın bankalara mecbur bırakıldığını belirtiyor. 

“ALTYAPISININ GELİŞTİRİLMESİ LAZIM”

“Hazine ve maliye bakanlığınca hazırlanan tevsik konusundaki kanun kapsamında kayıt dışılıkla mücadele etmek adına 7 bin TL ve üzeri alışverişlerin banka ya da kredi kartı gibi finansal araçlarla yapılmasını sağlanması kayıt dışının önlenmesi adına önemli bir adım” şeklinde konuşan Değirmenci, “Ancak ticari hayatta uygulaması, piyasa şartlarında nasıl karşılanacağı, altyapısının nasıl gelişeceği ve pratikte uygulanması konusunda çalışmamız gerekir diye düşünüyorum” dedi.

“BANKA KOMİSYONLARI DÜŞÜRÜLMELİ”

Değirmenci, “Tüm gelişmiş ülkelerde ve ekonomilerde uygulanan  kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına alma çabası ve çalışması geçmiş dönemlerde yapılmış ülkemizde de yapılması da gerekir. Ancak günümüzde ticaretin büyük kısmı kredi kartlarından ya da bankaların diğer finansal yapılarından dönüyor. Bu vesileyle bankalar tamamen dijital ortamda sağladıkları hizmetlerin karşılığında büyük paralar kazanıyor. Tevsik uygulaması ile insanlar daha çok kredi kartı kullanarak ya da bankaların havale sistemlerini kullanarak ödeme yapacaklar ve bu sistemden yine bankalar daha karlı çıkacaklar. Düzenlemenin yanında bankaların komisyonlarının da düzenlenmesi ve vatandaşın ve esnafın üzerindeki yükün hafifletilmesi gerekir” dedi.

“VATANDAŞ BANKALARA MAHKUM EDİLİYOR”

Alanya Bakkallar Odası Başkanı Hilmi Özdemir ise, “ Özünde ülkemiz ve maliyemiz için doğru bir uygulama. Bu konu etraflıca incelenip rakamın güncellenmesi gerekiyor. 5 yıl önce zorunlu miktar 6 bin TL’di. O tarihte 6 bin TL’ye bir evin beyaz eşyaları alınabiliyordu. Şimdi 7 bin TL gerçekten düşük bir miktar. Bu rakamın en az 15 bin TL olması lazım. Devletimiz küçük harcamalar için vatandaşını bankalara mahkum etmiş oluyor. İnsanlarımızın çoğunun telefonunda banka uygulaması yok, her gün dolandırıcılık hikayeleri duyuyoruz, kart kullanmayan, sanal ödemelere güvenmeyen insanlarımız var. Bu insanlar harcamalarını nakit olarak yapıyorlar. Nakit ödeme yapınca da fiş fatura alınabiliyor” dedi.  -Fatma Bedia UYAR
 

Muhabir: Fatma Bedia UYAR