Turizmin merkezi Antalya, her yıl milyonlarca turist ağırlıyor ve ziyaretçilere, resmi rehberlik belgesi olan, bölgeyi ve tarihi iyi bilen rehberler eşlik ediyor. Ancak son dönemde artan turist sayısı, kaçak rehberlerin ilgisini çekmiş durumda.
Bu kaçak rehberler, genellikle yabancı dil bilgisi dışında yeterli bilgiye sahip olmayan, hatta bazılarının vizesi dahi dolmuş olan kişilerden oluşuyor. Profesyonel rehberler, özellikle Rusya-Ukrayna savaşının ardından Antalya’ya yerleşen yabancıların, emlak, turizm ve güzellik merkezleri gibi sektörlerde kayıtsız çalışmaya başladığını belirtiyor.
Yalçınkaya, kaçak rehberlerin turizme ve ülkeye zarar verdiğini, bu kişilerin rehberlik yapmasının mesleği itibarsızlaştırdığını ifade etti. Türkiye genelinde en fazla kaçak rehber sorununun İstanbul ve Antalya’da yaşandığını söyleyen Yalçınkaya, denetimlerin devam ettiğini ancak bu tür rehberlerin sosyal medya üzerinden örgütlenerek kendi tanıtımlarını yaptıklarına dikkat çekti.
Uzun yıllardır tur rehberliği yapan ARO Yönetim Kurulu üyesi Hülya Yıldırım Kaya ise mesleklerinin bu kişiler tarafından gasp edildiğini belirterek, dil bilgisi yeterli olmayan ve Türkiye’yi tanımayan kişilerin rehberlik yapmasının mümkün olmadığını, hatta bir kaza anında dahi gerekli müdahaleyi yapamayacaklarını vurguladı. -Haber Merkezi