Sarkopeni dediğimiz durum özellikle kırklı yaşlardan sonra vücudumuzda meydana gelen kas kütlesinde, gücünde ve dayanıklılığında azalma görülmesidir. Bir diğer tabirle yaşlılığa bağlı kas erimesi diyebiliriz.
Kırklı yaşların başından itibaren hareketsiz ve iyi beslenmeyen kişilerin özellikle de kadınların yılda 1 kg’ye yakın kas kaybetme riskleri vardır. Peki kas kaybetmemiz bize ne gibi sorunları beraberinde getirecek? Genel hareket kabiliyetimiz azalır, bel fıtığı, diz kireçlenmeleri ve diz problemleri ortaya çıkabilir, halsizlik ve güçsüzlük artabilir, merdivenden çıkarken veya günlük işlerinizi yaparken zorlanmalar artabilir yani yaşam kalitesinde ciddi bir düşüş görülebilir, daha ileri yaşlarda kuvvetsizliğe bağlı düşüşler olabilir ve kalça vs gibi kırıkların oluşması daha muhtemeldir. Yani sonuç olarak hayatımızı daha sancılı ve konforsuz geçirmemize sebebiyet verecek bir durumla karşı karşıyayız.
Peki sarkopeni’nin önüne geçmenin yolları nelerdir?
1. Düzenli olarak egzersiz yapmak en önemli noktadır. Her gün ya da belirli günlerde düzenli yapılan egzersiz özellikle belli bir ağırlık veya lastikle yapılan direnç egzersizleri kasları aktif ve daha işlevsel tutar böylelikle vücudumuz kullandığı kası vücuttan eksiltme gereksiniminde bulunmaz.
2. Protein tüketiminin önemi ve sağlıklı beslenme alışkanlığı elde etmek. Kas kaybı yaşamamak için kasları aktifleştirmek kadar kaslara yeterli besinin taşınması da önemli rol oynar. Günlük ortalama kilonuz başına 1gr protein tüketmeniz kas kaybını önlemek için önemlidir. Örneğin 70 kg bir bireyin günlük 70 gr protein tüketmesi gerekli bu da yaklaşık 300 gr tavuk, et, balık olabilir veya kuru baklagillerden yani nohut,kuru fasülye, yeşil mercimek vs. gibi bitkisel proteinler de tercih edebilirsiniz. Tabi yumurta, peynir, yoğurt gibi besinlerden de günlük protein ihtiyacınızın bir kısmını tamamlayabilirsiniz. Bir diğer konu da bol su ve yeşillik tüketimi. Neden su tüketmeliyiz? kısmını başka bir yazımda detaylı olarak anlatacağım.
3. Bazı kişiler ilk iki maddeye dikkat etse de bazen hormonel olumsuz faktörler de işin içine girebilmektedir. Böyle bir durumdan şüpheniz varsa doktorunuza başvurup gerekli testleri yaptırmanızı öneririm.
Benden yazmamı istediğiniz ve merak ettiğiniz konuları @sametgundogmus_ instagram adresinden dm olarak veya sametgundogmus7@gmail.com mail adresinden mail yoluyla ulaştırabilirsiniz. İyi günlerde sağlıkla kalın.