Alanya'da yeni yavrular mavi sulara kavuştu Alanya'da yeni yavrular mavi sulara kavuştu

Uydu fotoğrafları, gölün zaman içindeki dramatik değişimini gözler önüne seriyor. 2005 yılında canlı ve yemyeşil bir görüntüye sahip olan göl, 2014 yılından itibaren kurumaya başladı. 2019'a gelindiğinde ise tamamen kuruyarak yerini otoparka bıraktı.

Uzmanlara göre gölün kurumasının başlıca nedenleri arasında yağışların azalmasının yanı sıra, çevredeki kaçak yapılaşma ve gölün suyunun kontrolsüz kullanımı yer alıyor. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "İnsanlar ranta saldırdığı için bir kısmı dolduruldu. Orada bir doğal yaşam vardı, yok edildi. Gölün yatağı doldurulup herkes kendine bir arsa çıkarma peşinde" diyerek duruma tepki gösterdi.

Gölün yok olmasıyla birlikte, bölgedeki biyolojik çeşitlilik de ciddi zarar gördü. Birçok endemik bitki ve hayvan türü yaşam alanını kaybetti. Uzmanlar, bu durumun sadece Adrasan için değil, tüm Akdeniz ekosistemi için büyük bir kayıp olduğunu belirtiyor.

Yerel halk ve çevreciler, yaşanan bu duruma büyük tepki gösteriyor. Adrasan Gelişim Derneği Başkanı Serkan Konuralp, "Tur otobüsleri için daha başka bir uygulama yapılsaydı orayı kaybetmezdik. Geçici bir çözüm oldu tur otobüsleri için ama gölü kaybettik" diyerek yetkilileri göreve çağırıyor.   -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi