Pandemi mağdurları 

Abone Ol

Alanya Postası Gazetesi’nin dün tarihli manşet haberi, Alanyalı bir Dışişleri Bakanımız olmasının, sektör için ne kadar önem arz ettiğini anlatıyordu. ‘Ne varsa O’nda var’ derken; sektörün flu ortamda yolunu çizmesi için Turizm Bakanlığı’nın tek başına yeterli olmadığı, Dışişleri’nin girişimleri ile engellerinin aşılabileceği anlatılıyordu.
Zira resme büyük baktığımızda gerçek tam olarak bu. Turizm Bakanlığı, sürekli sezon başlangıç tarihi vermeye harcadığı eforu pandemi döneminde Türkiye’de olan, memnuniyetini sosyal medya hesaplarından videolarla anlatan yerleşik yabancılarla kaynaşmaya harcasa, eminim daha çok yol alınırdı.
Çok basit bir örnek ile devam edelim. İki hafta önce Alanya Ticaret ve Sanayi Odası bu yönde bir adım attı. Alanya’da yaşayan 500 yerleşik yabancıyı bir yemekte misafir ederek (Elbette önlemler alınması koşulu ile) kentin ne kadar güvenli olduğunu anlatma kararı alındı. Bilim Kurulu’nun izin verdiği gün yapılacak bu etkinlikte amaç, yerleşik yabancıları birer turizm elçisi yapmak. Etkinliğe Dışişleri Bakanı’nın da katılması bekleniyor.
Alanyalı bir Dışişleri Bakanımızın olması işte bu yüzden önemli çünkü; turizmi, ihtiyaçlarını ve diyalog yollarını bilmesi nedeniyle hemen harekete geçti. Rusya ve Almanya’nın seyahati serbest bırakması için temasları sürüyor. Bu görüşmeler sonuçlandığında, turizm açısından herkesin hasretle beklediği sezon başlayabilir.
Ayrıca, ülkeye turist getirmek kadar, ülke insanını memleketine döndürmek için de ciddi çalışma yaptı Dışişleri Bakanlığı. Alanya’ya bile Bakan Mevlüt Çavuşoğlu’nun girişimi ile 4 ülkede mahsur kalmış çok sayıda hemşehrimiz getirildi.
Amerika’da mahsur kalan 24 yaşındaki Ahmet Şenli, alüminyum doğrama ve dış cephe kaplama sistemleri kurmak üzere gittikleri Niyerya’da mahsur kalan 4 Alanyalı işçi, Kanada’da mahsur kalan Hasan Alp Doğan ve Ukrayna’da mahsur kalan Zihni Yayla Bakan Çavuşoğlu’nun girişimleri ile ilçeye dönebilen kişiler.
Bu mağduriyetlerin belki de en acıklısı ise karantina nedeniyle İran’dan Türkiye’ye dönemeyen Pahram ve Melihe Koştinetikhoşa çiftinin Alanya’da mahsur kalan 8 yaşındaki kızları Soruşa'ya kavuşturulması oldu. Yine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun girişimleri ile.
Her fırsatta Bakan Çavuşoğlu’na teşekkür eden bu mağdurların mahsur kaldıkları dönemlerde hangi duyguları yaşadıklarını anlamamız elbette zor. Zira, ülkenden uzakta, ne olacağını bilmediğin bir karantina döneminde sana uzanan tanıdık bir el hiç şüphesiz ki, teşekkürlerin en büyüğünü hak etmiştir.