Pandemi gerçeği

Abone Ol

Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Adlıhan Dere, TESK Başkanı ile yaptığı telekonferansta bölgede 10 bin esnafın dükkan kapattığını söyledi.

Alanya’da ulaşabildiğim kadarı ile Esnaf Odası’nın bin 500, Pansiyoncular Odası’nın 450 üyesi işyerini kapattı. Daha çok üyesi bulunan ALTSO’da sayı nedir? şimdilik bilmiyorum. Ancak 16 bin esnafın bulunduğu ilçede kentin tamamını dolaştığınızda kimi iş koluna gelen yasak, kimi ise zaten müşteri olmadığı için kepenk kapatmış halde.

Bakanlık ve belediye belgeli 534 turistik tesisin bulunduğu ilçede, 160 bin 38 yatak resmen kapalı. Yüksek sezonda Alanya’da yaklaşık 50 bin istihdam sağlayan, en büyük ekonomik değeri yaratan otellerin ne zaman açılacağı da şimdilik biliniyor.

Kaynak pazarlara hava yollarımız kapalı, zira kaynak pazarların hepsinde de virüsle savaşma durumu söz konusu. Kapalı tesis ve işyerleri açısından değerlendirildiğinde, Alanya’da 2019 yılın Mart ayında çalışan SGK’lı sayısı 70 binmiş. 2020 yılının aynı döneminde ise sayı 25 bin. Yani 40 bin kişi salgından dolayı iş başı yapamadı.

Eldeki rakamlarla pandeminin ilçedeki etki alanını anlatmaya çalıştım.

Zira, sürecin ne kadar devam edeceği, hayatın hangi zaman diliminde normalleşeceğine ilişkin kesin tarih vermek zor. Tıp insanları ve matematikçiler salgının yayılma hızının azalması için Haziran ayını işaret ediyor. Fakat hayat hemen normale dönecek mi? belli değil.

Konaklama ve yeme içme sektörünün en çok etkileneceği bu süreç uzadıkça yaşamın kısa zamanda normale dönemeyeceği de tahmin edilebilir.

Sürecin ekonomi, üretim, iş gücü, istihdam açısından yaratacağı etkiyi ekonomistler ve siyasetçiler anlatmaya, tartışmaya devam ediyor.

Savunabileceğimiz doğru ise; Önlemler daha hızlı alınmalı, alınan önlemler doğru ve hızlı uygulanmalı. Esnaf ve çalışan her açıdan hızlı çözüm bekliyor.

Bu hususta ALTSO Başkanı Şahin ilk ateşi yaktı. Çözüm makamı Bakanlık düzeyinde bu çağrının en hızlı karşılığı bulmasını dilerim.

Çalışanlar ve iş dünyası bu kadar büyük bir sıkıntıya girmişken, ‘Alanya’da sağlıkçılar ne yapıyor?’ derseniz, onların da sorunları var. Gelecek yazımda takip edebilirsiniz?