Öğrencilerin daha iyi eğitim koşullarında öğrenim görebilmesi için derslik sayılarının artması beklenirken, tam tersine bir durum yaşanıyor. 2023-2024'te toplam derslik sayısı yüzde 1,2 azalarak 742 bin 829'a geriledi. Bu durum, özellikle ortaöğretimde daha belirgin bir şekilde görülüyor. 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri sonrasında afet bölgesindeki derslik ihtiyacı artmasına rağmen, ilkokul ve ortaokulda derslik sayısı azalması endişe verici bir durum.
Ekonomik Kriz ve Çocuk İşçiliği
ERG raporunda, eğitimden ayrılma oranlarındaki artışın en önemli nedenlerinden birinin ekonomik kriz olduğu belirtiliyor. Özellikle yoksulluk, çocukların eğitime devam edebilmelerini olumsuz etkiliyor. Hanelerinin ekonomik durumları zor olan aileler, çocuklarını çalıştırmak zorunda kalabiliyor. Bu durum, özellikle erkek çocuklarda daha sık görülüyor. Kız çocuklarında ise erken evlilik ve ev içi işlere yüklenme gibi nedenlerle eğitimden ayrılma daha yaygın.
15 Yaş Sınırı ve Çalışma Hayatı
Raporda, eğitimden erken ayrılmanın 15 yaşından itibaren daha belirgin hale gelmesi, Türkiye'de resmi çalışma yaşının 15 olmasıyla ilişkilendiriliyor. Çocukların 15 yaşına geldiklerinde iş hayatına atılması, eğitimlerine ara vermelerine veya tamamen bırakmalarına neden oluyor. -Haber Merkezi