Müzisyen'CİLİK'

Abone Ol

Müzisyen olmanın; 4 akor bilerek enstrüman çalabilmek olduğunu düşünen ya da sesinin güzel olduğunu söyleyenlere inanıp şarkı söylemeye çalışmak olduğunu düşünenler çoğunlukta.
Müzik eğitimi almamış insanlar, müzisyen olarak sahneye çıkıyor, sanat programlarına katılıyor, öğretmenlik yapıyor, daha da kötüsü gerçekten sanatçı olan, müzik eğitimi almış insanların önünü kapatıyor.
Nasıl mı? Günümüzde 3-4 akorla ortamda yaparım, 3-5 kuruş parada kazanır sahneye çıkarım diyenler sayesinde. Buna gerçekten kendini sanata adayan insanların gözünden bakacak olursak şöyle; başka bir işi meslek edinmemiş gerçek sanatçılar, mekan sahipleri ile anlaşmaya gidiyor. Aldığı yanıt ‘çok para istiyorsun’ oluyor. Bir sor, neden bu kadar istiyor? Çünkü öyle 4 akorla bitmiyor işi. Armoni biliyor, nota okuyor, kolaya kaçmıyor, insanları eğlendirmiyor, sanatı sanat için yapmaya çalışıyor, entertainer değil sanatçı olmak istiyor. Ama mekan sahibi yine aynı fiyata devam diyor. ‘İnsanlar zaten kaliteli müziği anlamıyor bir de 2-3 bir şey içince eğleniyor’ diyor.
Burada sözüm meclisten dışarı. Müzisyen olmak için müzik okumak gerekmiyor ama; hiçbir emek vermeden başka bir işiniz de var iken, egonuzu tatmin etmek için insanların hakkını yemeyin.
Yani diyeceğim şu ki; müzik, gerçekten çok ciddî bir iş. İster icrâcı olun, ister bir müzik öğretmeni ya da bir orkestra şefi, işinizi başarıyla yapmanız gerekir. Bunu yapabilmek için de iyi bir bilgiye sahip olmanız gerekiyor. Sanatçı olmak, müzisyen olmak, diğer mesleklere benzemiyor. Kitap okuyarak araştırma yaparak; yeryüzündeki petrolün miktarı, uzayda nasıl maddelerin olduğu okuyup araştırılıp çabucak öğrenilebilir, hatta zaman içinde derinleşebilirsiniz bile. Ama müzik öyle değildir. Eğer bir sanatçı olarak, sanatın içinde bulunmamış ve müziği hissetmemişseniz bir zahmet müzisyencilik oynamayın. Müzik dinlemek sizin yüzeysel bilginizi artırır o kadar. Ve böyle elde edilen bilgi, hiçbir zaman size yeterli gelmez.
Müzik eğitimine gelecek olursak ben müzik okudum ve insanların yaklaşımının şu olduğunu gördüm. Kolay bir alan gibi görüyorlar müzik eğitimini, müzik okumayı. Ama işin gerçek yüzü bu değil. Senden her şeyini istiyor uykunu, eğlenceni, geceni, gündüzünü, açlığını, susuzluğunu, sevgilini... Sevgilin zaten enstrümanın oluyor.
Öyle video izleyerek iki akor basarak, sesi güzel olduğunu söyleyenlere inanarak sanatçı veya müzisyen falan olunmaz. Müziğin teorisiyle ilgilenmek de gerekiyor armoni bilmekte gerekiyor. Zaten bunları bilmeden öncede sesini kullanmak veya enstrüman çalabilmek ciddi bir eğitim sürecinin içinden geçmeyi gerektiriyor. Kendini müzisyen diye tanıtan ya da sanatçıyım diye düşünenler; lütfen otursun ve bir düşünsün. Ben müzisyen miyim yoksa müzisyencilik mi oynuyorum? diye.