Siyaset

Milletvekili Kaya'dan kırsal ve kente yeni proje önerisi

CHP Antalya Milletvekili Aykut Kaya, "Kırsala ve kır-kent etkileşimine yönelik yeni bir modele ihtiyaç vardır. Köy okulları yeniden açılmalıdır. Eğitim kırsalda yaşamın sürdürülebilirliği açısından temel bir ihtiyaçtır. Tarım ve hayvancılık destekleri artırılmalı, üretim planlamaları sağlıklı bir şekilde yapılmalıdır" dedi.

Abone Ol

TBMM'de görüşülen Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne ilişkin konuşan ÇHP Antalya Milletvekili Aykut Kaya yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Ülkemizin geleceğini ilgilendiren düzenlemelerin torba yasayla sunulması, tartışmaların derinleşmesini ve tekliflerin ayrıntılı bir şekilde incelenmesini engellemektedir. Bu yöntem yasama sürecini daraltarak milletvekillerinin vatandaşın ihtiyaçlarını doğru temsil etme kabiliyetlerini zayıflatmaktadır. Köy Kanunu ve kırsal alanları ilgilendiren düzenlemeler Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek önemdedir ve dolayısıyla, hızlıca bir torbaya sıkıştırılmaları doğru değildir.
Bu konular titizlikle ve kapsamlı bir şekilde ele alınmalıdır. Mevcut teklif bu kriterleri sağlamadığı gibi köylerimizin kronik sorunlarını çözmekten de epey uzaktır. Türkiye'nin kırsalı üretim alanlarının yanı sıra demografik ve sosyal yapıların çöküşüne sahne olmaktadır. Tarım ve hayvancılıkta çalışan başına katma değer 2006-2022 yılları arasında dünya da yıllık ortalama yüzde 3,62 oranında büyürken ülkemiz sadece yüzde 2,17 oranında büyümüştür. Daha vahimi, Türkiye'nin küresel tarım katma değerinden aldığı pay ise iktidarınızın ilk  üç yılında yüzde 2,12 olurken son üç yılda bu oran yüzde 1,34'e gerilemiştir. Bu veriler tarımdaki gerilemeyi ortaya koymaktadır. Tarım ve hayvancılığın gerilemesi, köy okullarının kapanması, gençlerimizin göç etmesi üretim kapasitemizi düşürmekle kalmıyor, aynı zamanda sosyal dokuyu da zayıflatıyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin verilerine göre, ülkemizde ortalama çiftçi yaşı 58 yaşın üzerine çıkmıştır. Bu, gençlerimizin tarımdan uzaklaştığını ve yeni verimlilik sorunlarının göstergesidir. Bu teklif ne köylerimizi cazip hâle getirmeyi amaçlıyor ne de kırsal üretimi canlandıracak bir perspektif ortaya koyuyor. Kırsal alanları ekonomik, sosyal, kültürel olarak bir bütün olarak ele almıyor, köyleri âdeta bir mülkiyet meselesine indirgiyor. Teklifteki süre uzatımı gibi düzenlemeler köylerde sürdürülebilir yaşamı sağlayacak kalıcı bir planında eksikliğini gösteriyor. 442 sayılı Kanun düzenlemeleri, mülkiyet sorunlarına geçici bir nefes aldırsada bunlar çözüm değil, sadece erteleme olarak karşımıza çıkıyor. Gecekondu Kanunu değişiklikleri, hukukun üstünlüğünden uzaklaşma riski taşıyor. Izinsiz yapılaşmayı önlemek önemlidir ancak vatandaşlarımızın hak arama özgürlüğü göz ardı edilmemelidir. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ve meslek kuruluşlarına ilişkin düzenlemeler özerkliğe zarar veriyor. Meslek kuruluşlarının bağımsız karar alma yetkisini zayıflatmak uzun vadede toplumun zararına olacaktır.


"KÖY OKULLARI AÇILMALIDIR"


Tarım ve hayvancılıktaki sorunlar kırsalı değil, tüm ülkeyi etkileyen bir güvenlik meselesi hâline gelmiştir. Üretim maliyetlerinin artışı çiftçilerimizin rekabet gücünü azaltmakta, tarımsal destek ve planlamanın eksikliği kırsaldaki vatandaşlarımızı üretimden koparmakta. Bu teklifin, kırsal ekonomiyi canlandıracak ciddi politikalar ve tespitler içermemesi büyük bir eksikliktir. Teklifteki eksiklikleri dile getirirken çözüm yollarını önermeyi de sorumluluğumuz olarak görüyoruz. Kırsal kalkınma için kapsamlı bir strateji oluşturulmalı, mevcut stratejilerin yetersizliği ortadadır. Bu nedenle, kırsala ve kır-kent etkileşimine yönelik yeni bir modele ihtiyaç vardır. Köy okulları yeniden açılmalıdır. Eğitim kırsalda yaşamın sürdürülebilirliği açısından temel bir ihtiyaçtır. Tarım ve hayvancılık destekleri artırılmalı, üretim planlamaları sağlıklı bir şekilde yapılmalıdır. Üretimin güçlenmesi gıda güvenliğimizin temelidir. Meslek kuruluşlarının özerkliği korunmalıdır. Bağımsız, bilimsel ve teknik kararlar ülkemizin kalkınmasında önemli bir rol oynayacaktır. Bu teklifin yeniden gözden geçirilerek köylerimizin ve kırsalımızın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenlenmesini talep ediyoruz."