Siyaset

Milletvekili Arı'dan emeklilik maaşlarındaki fark için acil çözüm çağrısı

TBMM'de konuşan CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, "İnsanlar, emeklilik maaşını düşük almamak için 2024 yılında emekli olabilmek için dilekçelerini veriyorlar. İktidarsanız bu konuda bir çözüm üretin de insanlar rahat nefes alsın" dedi

Abone Ol

Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin Plan ve Bütçe Komisyonu'nda söz alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Aykut Kaya, "Son günlerde kamuoyunda geniş yer tutan bu yıl emeklilik için dilekçe verenler ile 2025 yılında emekli olacakların aylıkları arasında oluşacak yüzde 30-35'lik yüksek fark mağduriyet oluşturacak. Bugünlerde ülkemizde milyonlara yaklaşan, kamuda, belediyelerde, özel sektörde çalışan birçok vatandaşımız, çalışanımız 2025 yılına girmeden 2024 yılı içerisinde emekli olabilme derdindeler ve birer emekli dilekçesi yazmış, kurumlarına verdiler ya da vermek üzereler. Bir an evvel bu konuda bir şeyler yapmak zorundayız. İktidarsanız bu konuda bir çözüm üretin. Yok, biz bunu bilerek yapıyoruz, isteyerek yapıyoruz, kadrolar boşalsın, boşalan kadroların yerine kendi istediğimiz yeni insanları koyarız diyorsanız hani ona bir şey demeyeceğim ama yanlış bir anlayış.  Bu yarattığınız karmaşa bilmeden gelişen bir konuysa buna çözüm bulalım. Yoksa yetkin, liyakatli, görevini gerçekten başarıyla yürüten çok sayıda çalışan şu an emekli olma derdindedir” dedi.


"EMEKLİLİK KONUSUNDA DÜZENLEME YAPILMALI"


Arı sözlerini şöyle sürdürdü:
"Emeklilik hesaplamalarına etki eden enflasyon ve büyüme oranları nedeniyle bu yıl emeklilik dilekçesi vermek 2025 yılına göre çok daha avantajlı olduğu için yüz binlerce kişi yıl sonuna kadar emekli olmayı düşünüyor. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu (5510) kapsamında güncelleme katsayısı hesaplama yöntemi nedeniyle 2024-2025'te işçi ve Bağ-Kur emeklileri için aylık farkı ortaya çıkacak. Bunun sebebi de emeklilik maaş hesaplamasında ilk sigortalı olunan tarihe göre 2000 yılı öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrası olmak üzere 3 farklı tarih üzerinden değerlendirme yapılmakta. Çalışanın ödediği prim gün sayısı, aylık ortalama kazanç, enflasyon, büyüme hızı, aylık bağlama oranı, gösterge rakamına göre maaşlar hesaplanıyor ve değişiyor. Bugünkü tabloyla yılın ikinci yarısında emeklilik dilekçesini verenler 2025'in ilk yarısında başvuruda bulunanlardan yaklaşık yüzde 30 daha fazla aylık alacak. Emeklilik hesaplamalarına etki eden enflasyon ve büyüme oranları nedeniyle bu yıl emeklilik dilekçesi vermek 2025 yılına göre çok daha avantajlı olduğu için yüz binlerce kişi yılsonuna kadar emekli olmayı düşünüyor. Bir taraftan çalışma hayatı içerisinde kalmak isteyip bir taraftan da emekli olduktan sonra maaşında ciddi bir düşüşün yaşanma riskini gören çalışanlar emekli olabilmek için şu an müracaat etme aşamasındalar. Biz, burada, Anayasa Mahkemesinin iptal kararlarıyla bir taraftan devlet memurlarına bazı düzenlemeler, haklar verirken esas ülkenin geleceğiyle ilgili yetişkin, yetkin, binlerce, yüz binlerce değerli çalışanı kaybetme durumuyla karşı karşıyayız Bir taraftan yakın tarihte EYT'yle bu ülkede çok sayıda emekli edilen insanlar varken bir taraftan da bu düzenlemeyle emekliliğe itilen, sevk edilen çalışanlar var. Bir an evvel bu konuda net bir açıklama yapılmalı ve eğer düzenleme yapılmayacaksa "Düzenleme yapmayacağız." denmeli, yapılacaksa da bir an evvel açıklama yapılmalı, emekli olmak için bu karar aşamasında olan çalışanlarımızın tereddütleri giderilmeli ve çalışma hayatında kalmaları sağlanmalı diyorum. Bu konuyu üzerine tekrar basa basa, başta iktidarın bütün temsilcilerine ve de ilgili bakanlık temsilcilerine iletiyorum, bu konu üzerinde herkesi duyarlı olmaya davet ediyorum."