Başkan Karahan'ın açıklamalarından önemli noktalar şunlardı: "Dezenflasyon süreci planlandığı gibi başladı. Kredi büyümesindeki yavaşlama dikkat çekici. Para politikasındaki kararlılığımız devam ediyor. Küresel büyüme hizmetler sektörü öncülüğünde sınırlı bir toparlanma gösteriyor. Bazı gelişmiş ülkeler faiz indirim sürecine geçti.

Enerji fiyatları dalgalı bir seyir izlemeye devam ediyor. 2024'te sınırlı, 2025'te ise daha belirgin bir küresel büyüme öngörüyoruz. İkinci çeyrekte yurt içi talepte yavaşlama yaşandı. Sıkılaşma ihtiyari harcamalarda etkili oldu. Üçüncü çeyrek göstergeleri iç talepte normalleşmenin sürdüğünü gösteriyor. İkinci çeyrekte çıktı açığının azaldığını gözlemledik, bu azalmanın üçüncü çeyrekte de devam etmesini bekliyoruz.

Yurt içi talep ikinci çeyrekte enflasyonist seviyedeydi ama yavaşlama eğiliminde. Sıkı politikalarımız sonucu iç talepte denge sürecek. Yıllık ve aylık enflasyon gelişmelerini yakından takip ediyoruz. Enflasyon eğilimindeki yavaşlama devam ediyor. Temmuz ayında yönetilen ve yönlendirilen fiyat ayarlamaları nedeniyle geçici bir artış yaşandı. Bu ayarlamaların etkisi 1,4 puan olarak hesaplandı. Hizmet enflasyonu yavaşlasa da temel mallara göre daha yüksek seyrediyor. Atalet hizmet grubunda mal grubuna göre daha fazla.

Ana gruplar arasında kira enflasyonu yüksek seyretmeye devam ediyor, ancak yıllık kira enflasyonunda azalma eğilimi görülüyor. Temel mal grubunda sınırlı fiyat artışları gerçekleşti, hatta bazı fiyat düşüşleri yaşandı. Enflasyon beklentilerinin tahmin aralığına yakınsaması kritik önem taşıyor. Tüketicilerin enflasyon beklentileri piyasa katılımcılarından daha yüksek. Manşet enflasyondaki düşüşle birlikte tüm sektör beklentilerinin gerilemesi bekleniyor.

Önümüzdeki dönemde diğer para piyasalarında işlemler başlayarak likidite fazlasını sterilize edeceğiz. Mevduat faizleri enflasyon ve kur beklentileri ile şekilleniyor. Mevduat faizleri TL'ye geçişi teşvik edecek seviyede kalacak. Yabancı kredi sınırlamasının etkisiyle büyüme yavaşladı. TL mevduatların payı yıl sonu hedefini aştı.

Sermaye girişleri jeopolitik gelişmelere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. 2024 gıda enflasyonu tahmini yüzde 35,5 olarak sabit kaldı. 2024, 2025 ve 2026 enflasyon tahminlerinde değişikliğe gitmedik. 2024 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 38 olarak korundu. 2025 yıl sonu tahmini yüzde 14, 2026 yıl sonu tahmini ise yüzde 9 olarak kaldı. Enflasyon yılın geri kalanında istikrarlı bir şekilde gerileyecek. Fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı duruşumuz sürecek."   -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi