Madde Bağımlılığı Çözümsüz mü?

Abone Ol

Madde bağımlılığı, vücudun bir ya da birden çok işlevini olumsuz yönde etkileyen maddelerin kullanılması ve zarar görülmesine, bu maddelerin bırakılmak istenmesine rağmen bırakılamamasıdır. Tüm Dünyada kötülük peşinde koşan insanların(!) hayatlar karartarak rant temini için gençliği sürüklediği bir dipsiz kuyudur madde bağımlılığı. Madde bağımlılığından korunmanın en iyi yolu hiç başlamamaktır.
Madde bağımlısı bireylerin psikolojileri, sosyal ilişkileri, okul ve ders durumları, işleri, gelir durumları giderek bozulur. Zamanla suça ve intihara yatkın bireylere dönüşürler. Kontrolü kaybederler. İradeleri zayıflar. Bağımlının insani prensipleri ve değerleri yok olmaya başlar. Kullandığı maddeler bağımlının vücudundaki savunma mekanizmalarını yok edip bağışıklık sistemini zayıflatır. Bağımlının frengi, verem, AIDS, kanser, kangren, hepatit B ve hepatit C gibi birçok ölümcül hastalığa kapılma riski artar. Bedende birçok yıkım oluşur. Beyinde ise kalıcı hasarlar oluşabilir.
Madde bağımlısı bir bireyde görülen belirtileri fiziksel, psikolojik ve davranışsal belirtiler olarak üçe ayırabiliriz. Kişisel bakımı ihmal etme, vücutta veya ellerde istemsiz titreme, gözlerde kızarıklık ve göz bebeklerinde büyüme ve uyku bozuklukları (aşırı uyuma, uyuyamama vb.) gibi fiziksel belirtiler görülebilir. Dikkat vermede ya da odaklanmada azalma, okula ve derslere karşı ilgide azalma, okul dışındaki aktivitelere (hobiler, spor vb.) karşı ilgisizlik, arkadaşlarından ya da çevresinden sık sık borç almaya başlama, göz kontağı kurmadan konuşmaya çalışma, kendini dış dünyadan uzaklaştırma, içine kapanma gibi davranışsal belirtiler görülebilir. Kişilikte ortaya çıkan, açıklanamayan değişiklikler, duygu durumunda ani değişimler, asabiyet, ani patlamalar veya nedensiz gülme gibi davranışlar, herhangi bir sebebi olmaksızın korku duyma, içine kapanma, gerginlik yaşama veya aşırı şüphecilik gibi psikolojik belirtiler görülebilir. Kullanılan maddeye bağlı olarak farklı belirtiler olabileceğini unutmayınız. Bu üç alandaki bazı belirtileri gördüğünüzde, bu durumun başka bir sebepten kaynaklanıp kaynaklanmadığına emin olunuz. Emin olmadan kimseye bağımlı dememek gerekir.
Madde bağımlısı olduğuna emin olduğumuz bireylerde ise tedavi olmayı kabul etmesi ve tedaviye hazır olduğunu düşünmesi gerekliliğini unutmayalım. Madde bağımlısı bireylere yapacağımız en iyi yardım, onları tedaviye yönlendirmek ve en kısa zamanda bu alanda çalışan profesyonel bir doktora ulaşmasını sağlamaktır.
Kime madde bağımlısı denir ve bağımlılık riski ile nasıl baş edilir? Bu konunun detaylarını ayrı bir yazıda konuşalım. İradesi ve kişiliği güçlü, aile ilişkileri sağlam, faydalı işlerle uğraşan ve kendini iyi ifade edebilen bireyler bağımlılığa karşı daha dirençli olabilir.
Her türlü bağımlılık hakkında ücretsiz ve profesyonel danışmanlık almak için size en yakın Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM)’a başvurabilirsiniz. https://www.yedam.org.tr/ adresinden ve 115 nolu telefon numarasından ücretsiz bilgi ve randevu alabilirsiniz. Alanya’ya en yakın YEDAM Antalya’da bulunuyor. En yakın zamanda Alanya’da da bir YEDAM açılması için çalışmalarımız sürüyor. Madde bağımlılığı tedavi edilebilir. Bu konu çok önemli ve hayatidir. Yeşilay Danışmanlık Merkezleri aynı zamanda bağımlı yakınlarına da psiko-sosyal destek vermektedir. Konuya devam edeceğiz. Sağlıkla kalın.